Местата в столичните ясли - с 5000 по-малко от децата

Над 9100 малчугани влязоха в градините на първо класиране, 4000 не успяха

Местата в столичните ясли - с 5000 по-малко от децата

Местата в общинските яслени групи в София са с 5000 по-малко от децата, родени през 2016 и 2017 г. Подобен недостиг при градинските групи (за малчугани над 3 години) няма. Това каза зам.-кметът по образованието в София Тодор Чобанов след първото класиране за прием в общинските ясли, детски градини и в подготвителните групи в училищата.

Недостиг обаче има за определени градини, както и в няколко района на столицата - "Красно село", "Витоша", "Триадица" и "Лозенец". Шансът на част от родителите е да търсят ясла или градина в други части на София. Свободни места със сигурност има в периферните райони, както и в някои централни, в които живеят малко хора като "Средец" и "Оборище", обясниха от общината. Това обаче за някои означава да пътуват с километри до и от градината.

Чобанов обясни, че недостигът на места е по-голям от миналата година, тъй като министерството на образованието намалило с 5 максималния брой на децата в яслените групи. В същото време по желание на родителите общинският съвет ограничи до 5 приетите над тази бройка. Така, вместо около 3500, недостигащите места станали 5000.

Над 17 000 кандидати

Кандидатите за първото класиране за прием в яслите и градините от септември бяха 17 200. От тях обаче около 2000 деца чакат за преместване в друга градина т. е. дори и да не бъдат приети сега те вече имат място. Така реално кандидатстващите за първи прием са около 15 000. Те се разделят на четири опашки - за деца със специални образователни потребности, с хронични заболявания, по социални критерии и по общи критерии.

Приети на първото класиране бяха 9113 деца при около 13 000 свободни места преди това. Така след първото подреждане около 4000 деца не намериха място в градините. В същото време има и толкова свободни места. Родителите ще могат да ги видят след приключването на записването и обявяването на останалите след това свободни места. Ще могат да променят и кандидатурите за желаните детски градини.

Родителите и на приетите, и на неприетите деца ще получат мейли с резултата от класирането.

Напрежение

И тази година кандидатстването не мина без напрежение, въпреки че общината промени правилата заради съмнения на родителите, че в градините се влиза по "втория начин" с документи за хронични заболявания. Затова местната власт реши и малчуганите, които се приемат по болест, също да кандидатстват през електронната система, а не на място в градините. Според директори това довело до намаляване на броя на болните кандидати.

Бяха премахнати и допълнителните критерии, приемани от някои градини, като бонус за родител, работещ в административния район на градината. Беше намален и периодът, в който родителите могат да отлагат пускането на детето на градина. От 90 дни, считано от 15 септември, за следващата учебна година той ще е 60 дни. За градина пък отлагането може да е максимум 30 дни. Възможността за забавяне на тръгването се ползва от много родители на по-малки деца, които нямат намерение да пускат децата си на ясла, но ги записват, за да им пазят мястото за следващата година.

Въпреки промените и заявките за по-прозрачна процедура по-малкият брой деца особено за яслени групи предизвика недоволството на някои родители.

В петък Чобанов обясни, че то не е по желание на общината, а се дължи на спазването на нормативните изисквания и желанията на родителите групите да не са препълнени. "Ако Министерството на регионалното развитие и Министерството на здравеопазването разрешат спалните помещения да бъдат направени така, че да могат да се използват и за занимания, местата в градините ще са двойно повече", коментира зам.-кметът и добави, че подобна е практиката в страни като Германия. У нас обаче има изисквания да има отделно помещение за спане, както и ограничение на броя на децата според квадратурата застроена площ.

Промени в последния момент

Напрежение в последния момент възникна и защото в много детски градини в последния ден бяха намалени местата за прием по общи критерии. Това предизвика недоволството на някои родители, тъй като шансовете на децата им за прием са намалели, но те не са успели да сменят желаната градина с такава, в която имат по-голяма възможност да влязат.

От общината обясниха промяната в последния момент с това, че са направили последна проверка на обявените места и се оказало, че някои директори не се заделили места за деца със специални образователни потребности, въпреки че по закон са длъжни да го направят. Така се наложило такива да се открият за сметка на общата опашка.

От общината отчитат като грешка, че не са уведомили родителите за измененията, но казват, че няма как да направят корекциите по-рано, тъй като директорите имат право да променят приема до последния момент.

Процедура

След обявяването на класирането родителите ще имат две седмици да запишат децата си, ако желаят. След това на 25 май ще бъде направено второ подреждане. На него вече няма до 30% от местата да са заделени за деца, които имат точки за някой от социалните критерии - един родител, осиновени, с член на семейството с увреждане, както и деца с брат или сестра в същата градина или училище. Неприетите деца, които на първо класиране са били в опашката по социални критерии, отиват в тази по общи.

По същия начин се прави и разпределението при третото класиране, което ще е на 9 юни.

Незаетите места за деца със специални образователни потребности на третото класиране (на 23 юни) ще бъдат прехвърлени към приема по общи критерии.

От 25 август започват и междинните класирания, в които се включват само градините, в които междувременно са се освободили места. Те вървят през цялата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България