Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Местата за първокурсници в държавните университети са над 43 000

Висши училища отменят предварителни изпити за кандидат-студенти

0 коментара
Сн. БГНЕС, архив

Държавните университети ще приемат близо 33 600 първокурсници, чието обучение ще бъде субсидирано от бюджета. Местата за платено обучение ще са 10 370. Така в 38 държавни висши училища могат да бъдат приети над 43 000 нови студенти.

Отделно са бройките в частните университети, чиито прием вече не се определя от държавата и за тях няма обобщена справка. Миналата година във висшите училища, които не се финансират от държавата, местата бяха над 8000.

Броят на новите студенти трябва да бъде гласува от правителството, а постановлението за определянето на приема в момента е пуснато за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката. Числата говорят, че и през тази кандидат-студентска кампания вероятно всички кандидати за висше образование ще бъдат приети.

Общо държавата е готова да финансира обучението на 38 028 студенти. В това число влиза и бройката за магистри след бакалавър.

Предлага се през следващата година да бъдат приети 2 282 докторанти в държавните висшите училища, от които 1 734 в редовна и 548 в задочна форма на обучение и 326 в научните организации, от които 180 в БАН и 54 в Селскостопанска академия.

Индикативният размер на необходимите средства за издръжка на обучението на студентите и докторантите в първи курс през учебната 2020/2021 година е 117.3 млн. лв.

В същото време университети отменят предварителните си изпити за прием заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Очаква се да се вземе и решение на европейско ниво за кандидатстудентските кампании, тъй като е възможно завършването на учебната година да бъде отложено.

Приемът се свива

Преглед на предлаганите бройки за субсидирано от държавата обучение показва, че продължава намаляването на предвидения прим за икономическите специалности, както и в направлението "Администрация и управление". Запазват се или се увеличават бройките за търсени от пазара на труда специалности като педагогика, информационни технологии, природните и технически науки.

Най-много първокурсници продължава да приема Софийският университет "Св. Климент Охридски". Общо там през новата учебна година се очаква да започнат да учат 5077 души. Бройката намалява в сравнение с предходната година, когато приемът беше за над 5900 души. В това число влизат освен завършващите средно образование, магистрите след бакалавър и докторантите. Само за бакалавър и магистър след гимназия местата са около 4000.“

За тази година е намален приемът в специалности от сферата на социалните и правните науки. По-малко са местата и за първокурсници, които искат да учат "Право" – от 380 миналата година са редуцирани до 310 през тази. С около 20 по-малко са бройките за "Администрация и управление", където през новата учебна година ще бъдат приети 99 души. Местата за бъдещи икономисти са свити от 70 на 43.

Свива се приемът и в специалностите "Медицина" (от 80 места миналата година на 61 през тази) и "Фармация" (от 54 на 41 места за първи курс). За "Информатика и компютърни науки" са предвидени 520 места, за "Математика" – 104. Това са и направленията, които дават най-добра реализация по отношение на заетост и заплати във висшето образование в страната, показва рейтинговата система на университетите.

Приемът в Университета за национално и световно стопанство също е свит. През новата учебна година първокурсниците, за които държавата ще плаща, ще са максимум 2208. През миналата година бройката беше 3140. В направлението "Икономика" ще бъдат приети максимум 1519 при 2037. Намалението идва основно от свиването на броя на младежите, които ще се обучават дистанционно – от 350 през 2019 г. на 80 през тази. Намален е и приемът за "Администрация и управление" в дистанционна форма – от 100 на 30 места. За редовното обучение приемът се запазва около 250. "Право" ще могат да учат максимум 154 нови студенти.

Намалява и приемът и в други икономически университети като Икономическия университет във Върна. В Стопанската академия в Свищов броят на първокурсниците е почти същият като през миналата година – около 460. 

Свиване на приема за бакалаври има в Техническия университет в София – от 2294 на 2079. В техническото висше училище вече няма да се приемат първокурсници в нетипичната за университет с такъв профил специалност "Педагогика". Намаляват и местата за "Администрация и управление". Свива се обаче и приемът в "Информатика и компютърни науки" (от 70 на 33 бройки).

В останалите университети също има намаление на приема, но спадът на местата не е драстичен.

В медицинските университети местата за бъдещи лекари се запазват на нивото от предишната година. В някои им намаление на бройките за специалност "Фармация".

Предварителни изпити отпадат

В същото време заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса доста университети отменят предварителните си приемни изпити. Това се случи в Софийския университет и в УНСС. Отпадат предварителните изпити в Университета за хранителни технологии в Пловдив. Отложени изпити има в Пловдивския университет, Югозападния университет в Благоевград и други.

Техническият университет в София обаче прави предварителните си изпити дистанционно – през интернет.

Отмяната на предварителните тестове на този етап не е голям проблем, тъй като от години висшите училища дават по няколко възможности за явяване на един и същи изпит. Не се знае обаче дали няма да бъде застрашена и редовната кандидатстудентска кампания. Тя обикновено е през юли. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.