Местен добив на газ ще покрива половината нужди на страната от 2012 г.

Започват разяснения за шистовия газ, стратегията "лягаме и умираме“, защото има риск, не работи, каза Трайков

Местен добив на газ ще покрива половината нужди на страната от 2012 г.

Увеличение с близо 1 млрд. куб. м на местния добив на природен газ от втората половина на 2012 г., прогнозира в събота пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това ще намали допълнително цената на синьото гориво и на парното, допълни той.

 

В момента, при средногодишно потребление от 2.5 млрд. куб. м газ в страната, от местен добив се покриват 300 млн. куб м от находищата в Черно море край Варна, разработвани от компанията "Мелроуз“. Експлоатират се и находищата Горни и Долни Дъбник, Тюленово, Бутан, Долен Луковит и др., но те са много малки. Като цяло делът на българския добив в общото потребление е между 10 и 15 на сто.

 

Цените на българския газ са 30-40 процента по-ниски от тези на внасяния от Русия. Към сегашните количества ще се прибави бъдещ добив от находището "Девенци“ край Ловеч, което се разработва от компанията "Трансатлантик“. Тя е внесла в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма искане за регистриране на търговско откритие на газ в находището със запаси от около 10-12 млрд. куб. м. Регистрацията се очаква да стане до средата на следващата година, а от втората ѝ половина да тръгне и същинският добив, обясни Трайков.

 

"Това прави по около 1 млрд. куб. м годишно по предварителни оценки, при цени с 40 процента по-ниски от руските и това показва какъв е потенциалът на местния добив, дори когато се прави от чужд инвеститор. Това означава поевтиняване на газа, а съответно и с 30 процента по-ниски цени на парното“, заяви министърът.

 

Местният добив, а и потенциалът за добив на шистов газ са ресурс, който винаги може да се използва от българската страна, не може да бъде спрян и да се използва по друг начин освен като суровина, обясни Трайков. Освен тези стратегически ползи, в бюджета ще влязат стотици милиони концесионни такси, ще се открият много работни места и тази евтина суровина може да се използва за свързаните индустрии, в които България има традиции като химическата и торова промишленост, допълни той.

 

При добива на подземни богатства една инвестиция от нула от страна на държавата се изразява в стотици милиони приходи. Рисковете не може да са коментират на базата на виртуални заключения, коментира Трайков разрастващите се протести срещу шистовия газ, които се провеждат и в събота в София, Добрич и Русе.

 

"Наш ангажимент е при спазване на екоизискванията да постигнем максимален ефект от добива си на подземни богатства. Да, риск има, но той трябва да се предвиди, да се оразмери и минимизира и да се управлява като се предвидят действия и санкции в случай на инциденти. Виждате, че инцидентът в Мексиканския залив не сложи край на добива на петрол. Стратегията лягаме и умираме, защото нещо има риск, няма смисъл и не работи“, каза Трайков.

 

По повод очакваното сключване на договора с американската компания "Шеврон“ за проучване и търсене на шистов газ в терена "Нови Пазар“ в Североизточна България, Трайков каза, че вече са отпаднали пречките, свързани с обжалването на правителственото решение от това лято за даването на петгодишно разрешително. "Преговаря се по клаузите и е постигнато съгласие в почти пълна цялост“, каза министърът, но не пожела да се ангажира със срок, в който да се подпише контрактът. Самото му подписване ще вкара веднага в бюджета 30 млн. евро бонус, но Трайков отново коментира, че тепърва ще се одобрява от екоминистерството работна програма за проучването и търсенето на шистов газ.

 

Относно внесените три законопроекта за забрана на проучването и търсенето на шистов газ от партиите "Атака“, РЗС и БСП и на въпрос на Mediapool не отблъсква ли това инвеститора, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че тази тема не е коментирана с Шеврон. "Но със сигурност те наблюдават добре ситуацията в България и това ги притеснява Те самите трябва да започнат да обясняват за самата технология, използваните химикали и безопасността“, каза Добрев.

 

Той допълни, че в понеделник във Варна представители на "Щеврон“ ще се срещнат с представители на общините, които попадат в територията на потенциалното находище и ще им обяснят своите намерения.

 

Трайков коментира още, че организирането на референдум за или против шистовия газ би струвало скъпо и е начин парламентарните партии да прехвърлят на обществеността политическата отговорност за решението дали да се проучва у нас за наличието на природен газ в шистови скали. Той посочи, че в свето досега забрана върху технологията за добив на шистовия газ има само във Франция и в Южна Африка и решението за мораториум е политическо,  

 

Министърът посочи също, че в проектодоговора с "Шеврон“ вече е записано, че компанията носи неограничена отговорност при евентуален екологичен инцидент. "Следващия път, когато някой ви каже, че се опасява от екощетите от шистовия газ, го попитайте какво мисли за риска от ядрена енергетиката, където отговорността се носи от държавата“, каза Трайков.

 

Добрев допълни, че в договора с американците ще има клауза, че носят неограничена отговорност при екощета и ако бъде причинена такава, те ще са длъжни да покрият на 100 процента разходите за почистване на околната среда и да платят обезщетения за замърсяването. "Ще се учредят две банкови гаранции за изпълнение на работната програма", каза още зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?