Местен лидер на ДПС осъди прокуратурата за 20 000 лв.

Общинският лидер на ДПС-Исперих Гюнай Хюсмен осъди в сряда прокуратурата да му плати 20 000 лева за нанесени вреди от несправедливо повдигнати обвинения, съобщи "Дарик". Той бе разследван в продължение на 10 години, 3 месеца и 8 дни, а след това оправдан от съда по всички обвинения.

Разследването срещу Хюсмен започва през 1999 година, а първоначално обвиненията за длъжностни престъпления срещу него бяха шест, повечето за длъжностни престъпления, но с времето голяма част от тях отпадат и остава само дело за продажба на ведомствени апартаменти. Той е оправдан по този казус от Окръжен съд-Търговище.

 

Окръжният съд в Разград прие медицинската експертиза по дело срещу прокуратурата, която показва, че Хюсмен е страдал от психически и социален дискомфорт, което е довело до диабетна полиневропатия, високо кръвно, язва на дванадесетопръстника и хроничен гастрит.

 

Съдът обаче отхвърля голяма част от исканата сума от местния ДПС-лидер. Гюнай Хюсмен завежда иск за 140 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Към присъдените 20 000 лева се прибавят още 1 458.93 лева от неполучени заплати, тъй като Хюсмен е отстранен от кметския пост заради повдигнатите обвинения. Отделно той получи 809 лева за разноски.

 

Съдът не признава, че разследването е навредило на бизнеса на Хюсмен, както и на доброто му име. На последните местни избори той бе избран за председател на Общинския съвет на Исперих. Решението на Разградския окръжен съд може да обжалвано в срок от 2 седмици.

 

Гюнай Хюсмен е сред най-големите арендатори в района на Разград. Той обработва над 60 000 дка земеделски земи.  

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?