Местен лидер на партията на Кунева доставил червивия боб за бедните

Земеделското министерство ще решава в сряда дали да прекрати договора

Кампанията по раздаване храни на бедни бе компроментирана. Сн: БГНЕС

Лидерът на община “Родопи” на партията “България на гражданите” Георги Цанков е доставчик на боба с червеи за бедните. От партията на Меглена Кунева казаха, че случаят все още се проучва и когато имат окончателна информация ще излязат с решение дали Цанков ще бъде отстранен от поста.

Близо 100 тона от негодния боб вече е спрян и не е достигнал до социално слабите, увери министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той обеща в сряда да има решение дали да се развали договора за близо 1.4 млн. лв. с ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”.

При всички случаи фирмата-доставчик ще бъде санкционирана, обеща Румен Порожанов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Държавният фонд е избрал компанията след обществена поръчка.

100 тона боб с червеи и паразити

Агенцията по храните откри в понеделник около 50 тона зрял фасул с червеи и паразити в складове на Червения кръст в Добрич и Плевен. При продължилите проверки във вторник са открити още 40 тона заразен боб и така общото количество достига близо 100 тона, каза министър Найденов.

Общото доставено количество от ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” е 3020 тона зрял фасул, съгласно сключения договор, уточни Порожанов. По думите му, в контракта са записани клаузи за санкции и неустойки при установяването на подобни случаи.

Проверките на Агенцията по безопасност на храните продължават и се чака приключването им, за да се предприемат действия за замяна на некачествените количества и за прилагането на санкциите, посочи Порожанов.

“Поисках доклад от директора на Агенцията по храните, от шефа на фонд "Земеделие" и в сряда ще вземе решение каква ще е въобще съдбата на договора и има ли вина доставчикът, къде е компрометирана доставката, дали бобът е бил заразен, дали при транспорта? Нека да бъдат спокойни хората. В никакъв случай такъв заразен боб няма да тръгне”, каза земеделският министър Мирослав Найденов.

Преди няколко седмици Атанас Атанасов от ДСБ съобщи, че ще сигнализира прокуратурата и ОЛАФ за корупция при тази обществена поръчка. “Абсолютен цинизъм е да крадеш храна от бедните“, каза той.

Зрелият боб със срок на годност до 2014 г.

По данни на Агенцията по храните пакетите със зрял боб да са били със срок на годност до 2014 г. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е била пакетиран от българската фирма – доставчик. Паразитите са открити при лабораторни тестове.

"Недопустимо е толкова голямо количество развалена храна. В момента проверяваме и другите складове на БЧК", каза Йордан Войнов, директор на Агенцията по безопасност на храните. Той посочи, че заразения боб е спрян и не е достигнал до социално слабите.

От БЧК са изненадани от откритите количества негодни храни. Обясниха, че отговорност трябва да бъде потърсена от фирмите доставчици на хранителните продукти.

Организацията раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За 2011 г. бяха отпуснати над 20 млн. лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се.

Георги Цанков – сред неизменните победители

Георги Цанков е сред неизменните победители в търговете за доставка на храни за бедните, които се купуват със средства от Европейския съюз от 2008 г. насам, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Досега той не е попадал в медиите, но при тазгодишната кампания на фонд “Земеделие” ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” привлече вниманието след като успя да спечели 9 от 15 позиции по трите обществени поръчки за 15 продукта.

В няколко от случаите фирмата на Цанков е избрана за победител след оттеглянето на класирания на първо място кандидат. Такъв е случаят с офертите за захар, олио, конфитюр и кафе. “Кестрел фууд” е предлагала продуктите най-евтино, но след като се е отказала, победител с цени, по-високи и от средните пазарни без ДДС, се е оказала пловдивската фирма на Георги Цанков.

Кафето “Инка” например струва около 20 лв. на килограм, при положение че по магазините се продава двойно по-евтино. По подобен начин стоят нещата и с останалите продукти, за които “Фантастика 95 – Георги Цанков” печели търговете. Захарта търговецът осигурява срещу 1.92 лв. за килограм без ДДС при около 1.66 лв. борсова цена. Обикновените вафли фирмата ще даде за 5.99 лв. за кг, а в момента 1.2 кг се търгува за 5.10 лв. на борсата.

Червивият фасул е купен за 1.96 лв. за килограм, лещата – 1.40 лв. за килограм, конфитюрът – 3 лв. за килограм.

Пред в.”Сега” Цанков обяснява високите цени с експресната доставка на стоките при съкратени срокове. Договорите са сключени на 26 септември, а изискването е храните да бъдат доставени на 8 октомври.

В сряда Цанков обещава да даде пресконференция по случая с червивия боб.

Освен на държавен фонд “Земеделие” Георги Цанков е печелил поръчки за доставка на храни и за армията от 2007 до 2010 г. През 2011 г. след обжалване от страна на други фирми Върховният административен съд е установил, че дружеството на Цанков е спечелило поръчки за армията с нередовни документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България