Местен референдум не успя да преименува град Черноморец на Свети Никола

Местен референдум не успя да преименува град Черноморец на Свети Никола

Проведеният в неделя референдум, на който жителите на Черноморец трябваше да решат дали се върне старото му име Свети Никола, е неуспешен заради ниска избирателна активност. Поради тази причина градчето и занапред ще се казва Черноморец.

Гласували са под 50 процента от 1700 местни жители с право глас. За да са валидни резултатите, до урните трябваше да отидат 1200 от тях.

Иванка Кирязова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Созопол, съобщи след края на изборния ден, че гласувалите са 786 или 43.92%, което означава, че референдумът не е успял и градът ще продължава да носи името Черноморец.

Окончателните резултати за това колко са били "за" смяна на името и колко "против", ще има в понеделник, след като двете секционни комисии предадат протоколите си.

Изборният ден е преминал без инциденти и сигнали за нарушения.

Идеята за преименуване е на инициативен комитет от 50 местни жители. Кметът на града Добри Добрев обясни мотивите пред БНР: "Черноморец е комунистическо име. На пазара ще бъде по-добре, ако се казва Свети Никола; апартаменти, къщи, имоти ще се продават по-лесно ако се казва Свети Никола. Това бяха мненията".

Денят за избор в Черноморец започна с камбанен звън от храма "Свети Никола". След литургията, отец Стилиян напусна райската градина - една от местните атракции, за да гласува. Очевидно примерът му не е бил достатъчно заразителен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?