Местен референдум ще решава за златния добив в Трън

Допитването ще струва около 40 000 лв. на общинския бюджет

Местен референдум ще решава за златния добив в Трън

На местен референдум, който ще се проведе заедно с предстоящите парламентарни избори на 26 март, жителите на община Трън ще решат дали искат в общината да се добива злато.

Въпросът, на който ще отговарят около 4000 жители, е "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".

Решението за провеждане на местен референдум е взето с пълно мнозинство от Общинския съвет в Трън по предложение на председателя му д-р Веселина Шишкова в сряда.

В четвъртък е публикувана заповедта на кмета на Трън Станислав Николов за образуване на избирателните секции.

До провеждането на референдума се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на община Трън, бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност.

Тази площ съвпада точно с площта на инвестиционно намерение за добив на злато на "Евромакс Сървисиз" ЕООД, дъщерна компания на "Асарел Медет", което беше внесено в общината.

То стана повод още през лятото на 2016 г. да се проведе гражданска подписка с искане за запазване на Трън като екологично чист регион. Жителите на общината са притеснени от намерението на инвеститора част от проекта да се развива върху площта на стара уранова мина. Те се страхуват за здравето си и в края на 2016 г. проведоха протест пред общината с настояване за свикване на референдум.

Кметът и председателят на общинския съвет в Трън са от ГЕРБ.

Всички общински съветници считат, че е правилно генералната посока за развитието на общината да се определя пряко от нейните жители, се казва в съобщение на общината.

Това е първият местен референдум, който ще се проведе в Трън. Разходите за провеждането му ще са около 40 000 лева и се поемат от общинския бюджет.

За да е валиден референдумът, в него трябва да вземат участие над 40% от имащите право на глас жители на общината и поне половината от тях да са отговорили с "ДА" на поставения въпрос.

Запасите в Трън се оценяват на 35 тона злато и 451 тона сребро, но се смята, че икономически изгодно е извличането на половината от златните залежи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес