Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Местни играчи доминират пазара на сливания и придобивания у нас

Фокусът през 2016 г. е насочен към ИТ пазара и банковия сектор

1 коментар
Местни играчи доминират пазара на сливания и придобивания у нас

По-малко сделки с по-ниска стойност и предимно местни играчи – така изглежда пазарът на сливания и придобивания (М&A) у нас през 2015 г. Най-големите сделки обаче са на чужди стратегически инвеститори.

Фокусът през настоящата година е насочен към ИТ пазара, който все още няма олигархична структура, и банковия сектор – предвид консолидацията на бранша. Това сочи анализът на пазара на M&A на одитоската компания "Ърст енд Янг" (EY) за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Изминалата 2015 г. е била годината на стратегическите инвестиции в региона. 78% от всички сделки са осъществени от стратегически инвеститори. Най-висок дял на такива сделки има в Хърватска (96%), Сърбия (93%) и Словакия (86%). Финансовите сделки са най много в Унгария (38%) и България (30%).

Най-големите сделки са на стратегически инвеститори

През 2015 г. са отчетени 50 сделки на пазара на сливания и придобивания у нас. Това е с 10 сделки по-малко спрямо година по-рано, което е понижение със 17%. Обемът също намалява от 1.28 млрд. долара на 970 млн. долара през 2015 г.

Близо две трети (62%) от сделките през миналата година са на местни компании, а 32% - на чужди.

Останалите 6% са за изходящи инвеститори. Това са български вложители, които са инвестирали в чужди компании, сочи изследването на "Ърст енд Янг" (EY).

Около 70% от сделките у нас са от страна на стратегически инвеститори, като този дял е подобен за целия регион на ЦИЕ.

Най-голямата по обем сделка на българския пазар е продажбата на "Дурапак" АД на британската DS Smith Plc за 341.5 млн. долара. Следвана от продажбата на Bultel Cable Bulgaria (операторът "Близу") за 133,4 млн. долара на MobilTel. Почетната тройка се затваря от продажбата на производителя на плочки Kai Group на американския инвеститор Mohawk Industries Inc за 192.6 млн. долара.

ИТ секторът и банките – фокусът на 2016 г.

Най-атрактивният сектор в страната е ИТ индустрията. Очакванията са и за активизиране на сделките във финансовия бранш предвид очакванията за консолидация, сочи проучването на EY.

"Определено и ние, и самият бранш, смятаме, че 22 банки са много за нашия пазар", коментира Светослав Евтимов, директор отдел "Консултации по сделки" в EY. По думите му в сектора се очаква не толкова навлизане на нови инвеститори, а по-скоро консолидиране и сливане на сега съществуващи участници.

"Тенденцията в световен план е сделките по сливания и придобивания да са част от устойчивата стратегия за растеж на компаниите в дългосрочен план. През последните години в България виждаме стабилизирани развиващи се бизнеси, за които има интерес от международни инвеститори. Българските компании също търсят възможности за експанзия на нови пазари", допълни Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел "Консултации по сделки" в "Ърнст и Янг България".

Кой инвестира в ЦЮЕ

Въпреки че близо половината от сделките в ЦЮЕ са с местен характер (и купувачите, и продавачите са от една и съща страна), общият брой на инвеститорите от Западна Европа и тези от други континенти е по-висок в сравнение с инвеститорите от ЦИЕ, сочи анализа на EY.

САЩ, Германия и Великобритания са трите страни, от които идват най-много инвестиции в региона. САЩ затварят 62 сделки, Германия – 49, Великобритания - 45.

През 2015 г. броят на сделките по сливания и придобивания в Централна и Югоизточна Европа отбелязва като цяло лек спад от 1.8%. Затворените сделки са 1281.

Средната стойност на сделките обаче е осезаемо по-висока и това се отразява на стойността на целия пазар, който възлиза на 43.1 млрд. долара, което е 12% ръст спрямо предходната година.

Турция, Полша и Чехия са най-големите пазари в региона

За трета поредна година Турция е номер едно в региона с 312 сделки за 10.8 млрд. долара.

След нея се нарежда Полша с 278 сделки за 7.6 млрд. долара. Чехия затваря челната тройка със 185 сделки за 7.2 млрд. долара.

Шест от страните в региона отбелязват ръст на сделките. Това са Турция, Словения, Словакия, Полша, Унгария и Гърция.

Значително по-малко са сделките в Румъния (32%) и Хърватска (30%).

В Сърбия въпреки спада на броя реализирани сделки, размерът им бележи най-висок растеж в региона – от 200 млн. долара през 2014 г. на 900 млн. долара през 2015 г.

Чуждите инвеститори намаляват за сметка на местните

Запазва се тенденция за намаление на чуждите инвеститори за сметка на местните. Близо половината от сделките (49%) в ЦИЕ са местни - продавачът и купувачът са от една и съща държава. Тази тенденция е най-силна в България (67%), Унгария (61%) и Сърбия (60%). И трите страни се разглеждат като рискови от инвеститорите заради съдебната им система.

Турция и Чехия реализират най-много изходящи сделки - по 38 всяка. Това са сделки, реализирани от турски и чешки инвеститори в други страни. След тях е Полша с 30 сделки.

ИТ, производство и услуги най-атрактивните сектори през 2015 г.

Най-много затворени сделки са в сектора на информационните технологии – 184, което е 14% от всички. След тях се нареждат сливанията и придобиванията в производството – 167 сделки и секторът на услугите – 121.

Най-големите сделки като стойност са в банково-финансовия сектор.

Изследването на EY обхваща пазара на M&A в 11 страни от региона на Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватска, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Турция.

M&A активностите включват не само затворени вече сделки, но и нови и наскоро обявени сделки между частни компании. Анализът изключва придобивания на миноритарни дялове от страна на мажоритарни акционери, сделки от капиталовия пазар, придобивания на лицензи, споразумения за съвместни предприятия, инвестиции на зелено и приватизационни сделки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Всеки инвеститор иска да печели. Защо в нашата политика преобладава мнението, че е добре друг да влага средства и да реализира печалба? В бедните държави основните инвеститори трябва да са местни, защото печалбата остава тук и гарантира растеж или потребление. Защо ни набиват в главата, че трябва да търсим и задържим чуждите инвеститори?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.