Местни избори в Румъния, десетки разследвани за корупция отново се кандидатират

Местни избори в Румъния, десетки разследвани за корупция отново се кандидатират

Повече от 18 милиона румънци се очаква да гласуват за кметове и общински съветници на избори, белязани от десетки обвинения в корупция срещу сегашни кандидати и бивши избраници, предаде Франс прес.

В Букурещ кметството в момента се ръководи от и. д., тъй като досегашният кмет Сорин Опреску е разследван по афера за подкупи. Петима от шестимата районни кметове също са обвиняеми по различни дела за корупция. Двама от разследваните отново са се кандидатирали.

51 от 109-те кметове на основните румънски градове са обвинени или разследвани за корупция или са обявени за негодни да изпълняват задълженията си, отбелязва Асошиейтед прес.

"Отново сме свидетели, че 26 години след падането на Чаушеску все още не сме достигнали необходимото ниво на гражданска култура, за да окажем натиск върху тези кандидати да не участват повече", заяви пред АФП анализаторът Раду Магдин.

Днешният вот е първият тест за политическата класа след смъртоносния пожар в дискотека в Букурещ в края на октомври, който шокира страната и беше последван от оставка на правителството на социалдемократа Виктор Понта.

Според прогнозите Социалдемократическата партия има най-големи шансове да спечели изборите, което ще бъде шок за либералите и десните преди парламентарните избори през есента.

В Букурещ социологическите анкети предвиждат победа за кандидатката на социалдемократите и Националния съюз за прогрес на Румъния Габриела Фирея.

Избирателните секции ще бъдат отворени до 18 ч. по Гринуич. Първите официални резултати се очакват в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?