Местни избори във Франция - първи вот от ерата на Франсоа Оланд

Франсоа Оланд

Французите гласуват на 23 март за първи път след избирането на Франсоа Оланд за президент през май 2012 г. на общински избори. Те се очертават трудни за управляващите социалисти, чиято популярност е рекордно ниска, въпреки че десницата също има проблеми, пише в петък агенция Франс прес, цитирана от БТА.

В национален план вотът се подготвя в зловреден климат, белязан от ожесточените нападки между политическите представители на левицата и десницата за респективните им "афери" - подозрения за трафик с влияние и злоупотреба с доверие вдясно, обвинения в политически шпионаж и лъжи вляво, след като стана ясно, че бившият френски президент Никола Саркози е бил подслушван.

Все пак е трудно да се прогнозира какво влияние ще окажат върху вота тези скандали, които от две седмици са водеща новина за френските медии. "Тежестта на местните въпроси доминира в нагласите за гласуване и в залозите", казва Бернар Сананес от института Се Ес А.

Според допитване на института ИФОП 87 процента от французите не вярват, че скандалите ще променят техния вот на местните избори, макар мнозинството от тях да смятат, че те оказват негативно влияние върху политическата класа като цяло.

От засада Националният фронт, френската крайна десница, която издигна рекорден брой кандидати за тези избори, се надява да извлече облаги от всичко това и да спечели между 10 и 15 общини. Сега партията почти отсъства от местното управление.

Председателката на НС Марин льо Пен, която получи 17,9 процента на президентските избори, призова французите да отхвърлят кандидатите на "системата", която "е на път да окаля френския политически живот".

Над една трета от французите казват, че споделят идеите на НФ, така че кандидатите на партията в няколко десетки града може да стигнат до втория тур на 30 март. Така НФ би лишила десницата от възможността за отклоняване на гласове и би дала възможност няколко сегашни кметове на левицата да останат на власт.

"Има обезпокоителни сигнали за мнозинството, но допитванията до общественото мнение не вещаят за момента катастрофално поражение на левицата", обобщава Жером Фурке от ИФОП.

Очаква се Социалистическата партия да запази повечето големи градове, сред които Париж, в който за първи път ще има дамски дуел за кметския пост между бившата министърка на екологията на Никола Саркози Натали Косюско-Моризе, на 40 години, и социалистката Ан Идалго, на 54 години, заместничка на сегашния кмет Бертран Дьоланое, сочена за фаворитка в допитванията.

СП обаче вероятно ще загуби повече общини с население над 10 000 жители, отколкото ще спечели.

"Никога не е имало победа на управляващия лагер на избори в средата на президентския мандат", припомнят в СП, чиито представители от "тежката артилерия" се готвят за промени в правителството, смятани за неизбежни след местните избори, за да се вдъхне енергия на задъхващия се екип.

Според допитване на института Те Ен Ес Софрес от края на януари 30 процента от избирателите искат да използват този вот, за да изразят недоволството си от социалистите на власт в контекста на рекордна безработица и непосилни данъци.

"Трябва да се възползваме от тези избори, за да кажем стоп на Франсоа Оланд", подчертава непрестанно Жан-Франсоа Копе, председател на Съюза за народно движение - основната политическа формация в дясно.

Но според експертите наказателният вот може преди всичко да се превърне в наказателно въздържане от гласуване, след като на местните избори през 2008 г. имаше исторически ниска избирателна активност /66,5 процента на първи тур и 65,2 процента на втория тур/.

"Нашите проучвания дават основание да прогнозираме ниска избирателна активност в сравнение с 2008 г., дори доста по-ниска", уверява Брис Тентюрие от социологическия институт ИПСОС.

Ниската избирателна активност, от която се страхува СП, може да засегне също и част от електората на партията Съюз за народно движение, опетнена от поредица скандали, в които се оказа замесен нейният лидер Копе. Той е обвиняван, че е облагодетелствал свои приближени с партийни средства, а Никола Саркози и негови приближени са обекти на съдебно преследване.

Общо над 900 000 кандидати ще се се състезават на изборите в 36 000 общини във Франция. Европейските граждани могат да гласуват, но не и гражданите на страни извън ЕС, тъй като левицата в крайна сметка се отказа да изпълни обещанието на Оланд от предизборната му кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа