Местни жители настояват за обезщетения след експлозиите в Тянцзин

Води се разследване за злоупотреби със служебно положение или престъпна небрежност

Местни жители настояват за обезщетения след експлозиите в Тянцзин

Около 200 души, чиито жилища са пострадали от огромните експлозии в китайския град Тянцзин се събраха на протест с искане за обезщетения от правителството, предаде Асошиейтед прес.

"Ние жертвите настояваме правителството да откупи домовете ни", пише на един транспарант на протеста пред хотел в Тянцзин, където китайски официални лица дават пресконференции за бедствието, предаде Ройтерс.

"Това не е демонстрация. Това е просто нашият начин да привлечем вниманието на правителството. Досега те въобще не са ни обърнали внимание", каза Ли Цзяо, чийто дом се е намирал в близост до мястото на експлозиите.

Около 40 полицаи и военни попречиха на протестиращите да влязат в хотела. До сблъсъци не се стигна.

Броят на жертвите от експлозиите в склад за химически вещества нарасна до 114 души, а 70 са в неизвестност - 64 пожарникари и шестима полицаи. Сред загиналите има 21 пожарникари, с което катастрофата става най-смъртоносната за китайските огнеборци за повече от шест десетилетия. Възможно е броят на загиналите сред тях да се увеличи заради 64-мата в неизвестност. С аварията се борят около 1000 пожарникари.

Експлозиите в сряда вечерта станаха в склад за токсични материали, където се съхраняваха стотици тонове натриев цианид в количества, превишаващи правилата за безопасност. Натриевият цианид е токсичен химикал, който може да образува запалителни смеси при контакт с вода, каквато отначало са използвали китайските пожарникари поради липса на информация какви вещества се съхраняват в склада.

За почистване е отцепен район с 3-километров радиус в този 15-милионен китайски пристанищен град на 140 км югоизточно от Пекин.

На мястото на аварията освен пожарникари са пратени военни експерти по ядрени, бактериологични и химически оръжия, както и експерти по натриев цианид.

Проби от водите в близост до експлозиите в събота показаха равнища на цианид превишаващи нормата 27,4 пъти, сочат данни на китайските власти.

Спасителните екипи преместват стотици тонове незасегнати контейнери с цианид. Незасегнатите се откарват извън зоната, а тези, в които има течове са неутрализирани с водороден пероксид, съобщи местен военен командващ. В района са измерени само безопасни равнища токсични газове, добави той.

Започна разследване на експлозиите

Китайските правила за безопасност на труда изискват такива инсталации да са разположени най-малко на 1000 метра от частни жилища, държавни сгради и автомагистрали. Складът на компанията "Жуйхай" обаче се намира на 500 метра от автомагистрала и жилищен комплекс с площ 100 000 кв. м. В тези жилища има обгорени стени и потрошени прозорци, а 6300 души са евакуирани.

Китайската главна прокуратура започна разследване на експлозиите в химическия склад. Заместник-кметът на Тянцзин Хе Шушан изрази убеденост, че виновните ще бъдат наказани, но не коментира исканията на местните жители за обезщетения.

Хе Шушан призна, че след взрива в склада на компанията "Жуйхай" около 700 тона натриев цианид се е разпространил на площ 100 000 кв. м. При взрива са повредени са 18 000 контейнера, в 1800 от които е имало високотоксични химикали. Взривната вълна е разбила прозорците на жилища в радиус от 2 км и е повредила над 1000 автомобила. Мощността на взрива се оценява на 3 тона в тротилов еквивалент. След първоначалния взрив са последвали още няколко експлозии, най-мощната от които е била с мощност 21 тона тротилов еквивалент.

Според местни медии складът е имал разрешение да складира само 24 тона натриев цианид, посочва Франс прес. Натриевият цианид при някои условия отделя водороден цианид - високотоксичен задушлив газ, който действа върху способността на организма да ползва кислород и може бързо да причини смърт.

Расте натискът върху местните власти заради даденото разрешение този склад с опасни продукти да се построи на по-малко от километър от съществуващи жилищни зони, въпреки китайските норми за безопасност. Според редица китайски медии един от главните акционери на фирмата собствени на склада, "Жуйхай", е синът на бивш началник на полицията в Тянцзин.

Китайски прокурори съобщиха, че се води разследване, за да се установи дали е имало злоупотреби със служебно положение или престъпна небрежност.

Вчера китайският премиер Ли Къцян посети Тянцзин и се поклони пред портрети на загиналите 21 пожарникари. Той нареди бързо да се публикува информация за експлозиите. Пет дни след взривовете все още не е дадено официално обяснение, което предизвика необичайни за Китай медийни критики към местните власти.

"Партията и правителството ви благодарят", каза Ли на събралите се пожарникари и войници. Той обеща, че ще бъдат намерени причините за катастрофата и виновните ще бъдат наказани.

Експлозиите в Тянцзин са сред най-смъртоносните индустриални катастрофи в Китай в последните години. През юни 2013 г. при пожар в птицеферма в североизточната провинция Цзилин загинаха 121 души. През август 2014 г. жертвите на експлозия в металообработващ завод в източната провинция Цзянсу бяха 97, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?