Местните данъци в Радомир вече може да се плащат онлайн

Местните данъци в Радомир вече може да се плащат онлайн

Дванадесет електронни общински услуги вече са достъпни за гражданите и фирмите в Радомир, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в четвъртък.

Системата беше изпробвана от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и кмета на Радомир Пламен Алексиев.

Сред първите ползватели на общински електрони услуги в града бе Силвия Мирчева. Тя подаде онлайн заявление за семейно положение и извърши плащане на услугата през интернет.

Радомир, Габрово и Бургас са трите пилотни общини, които са присъединени към платформата за отдалечен достъп на административни услуги. Тя е разработена по проект на МТИТС - "Развитие на административното обслужване по електронен път".

Изпълнението на проекта започна от София с 50 електронни административни услуги. След проведените обществени поръчки по проекта бяха спестени средства и системата беше усъвършенствана в облачна инфраструктура с възможност за ползване от всички общини в страната. За пилотни градове бяха избрани голяма община – Бургас, средна – Габрово и малка – Радомир.

"Новите електронни административни услуги могат да бъдат ползвани от десетки хиляди граждани и фирми. Освен сравнително скромният брой жители на Радомир – малко над 15 000, още 25 000 души от други градове, имат имоти в общината", коментира Валери Борисов.

Електронните услуги дават възможност за дистанционно плащане на задължения и получаване на удостоверения. Икономическият ефект може да се измерва в хиляди левове, допълни Борисов.

През последните години местната администрация в Радомир предоставя над 3500 услуги на година. Петте услуги по гражданска регистрация и седемте, свързани с плащането на местни данъци и такси, са сред най-ползваните, посочи Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?