Местните данъци в София вече може да се плащат във всеки район

След едногодишна реклама на бъдещата възможност софиянци да могат вече да плащат местните данъци и такси във всеки столичен район, независимо къде се намира имотът, това вече става реалност. Системата беше представена пред журналисти от столичния кмет Йорданка Фандъкова в район "Подуяне".

Столичанка, плащаща данък имоти и такса смет в район "Красно село", беше уведомена от служителката на касата, че може да плати и за други свои два имота, които са в "Изток" и "Люлин". Тя обаче не повярва, че това е възможно и за по-сигурно обясни, че има работа в тези райони и там ще си ги плати, видя Mediapool.

Досега ако някой има имоти в два или три столични района, трябваше да отиде в две или три различни данъчни администрации като губи време и средства за това. От 1 септември обаче всеки гражданин може да направи справка и да плати местни данъци и такси за територията на цялата Столична община в района, който му е най-удобен, обясни Фандъкова.

Усилията ни да улесним гражданите очевидно дават резултати, защото данните за изпълнението на бюджета до 31 август показват, че в сравнение със същия период за миналата година имаме с 12 млн. лв. повече събрани приходи от местни данъци и такси, каза Фандъкова.

Приходите от данъка при продажба на имоти също са с над 5 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това, според Фандъкова, означава, че има раздвижване и на имотния пазар.

Същата тенденция се наблюдава и при строителните разрешителни, където постъпленията бележат ръст от над 1 млн. лв. за първите осем месеца на годината спрямо миналата.

Хората са насърчени да си плащат данъците, след като виждат какво се случва с техните пари - нови детски площадки, детски градини, санирани училища, отчете столичният кмет.

Над 1.2 млн. лв. от местни данъци и такси са платени онлайн, а близо 5 млн. лв. чрез пос-терминали, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Виждаме, че софиянци са възприемчиви към нововъведенията и затова се опитваме да отговаряме на техните изисквания, добави той.

Барбалов демонстрира как работи новата система, като от район "Подуяне" заплати последната вноска за такса "смет" за имота си в район "Красно село".

Споделяне

Още от Бизнес