Местните избори – на 21 или 28 октомври

Президентът проведе в четвъртък консултации с парламентарно представените политически сили за определяне на състава на ЦИК и за датата за провеждане на местните избори наесен.

Според съобщението на прессекретариата на държавния глава консултациите са предварителни, защото изборният закон още не е приет, но са гласувани текстове, които позволяват провеждането им. Около това разбиране са се обединили всички участници в консултациите.

От Атака са предложили изборите да се проведат в началото на ноември. Те са предложили Антон Сираков за член на ЦИК. Стефан Софиянски от БНС коментира след срещата с Първанов, че подкрепят идеята за избори след коментираните дати 21 и 28 октомври, за да има време за по-спокойна предизборна кампания. От БНС предлагат за член на ЦИК Петър Божков.

Елена Маркова и Калин Раймундов са предложенията на СДС за техни представители в ЦИК, съобщи след консултациите зам.-председателят на СДС Любов Панайотова. Тя отбеляза още, че предложението на партията е Маркова да бъде зам.-председател на ЦИК. СДС предпочита 28 да е датата на изборите.

От НДСВ са дали също свои имена за членове на ЦИК, но зам.-председателят на партията Милен Велчев не пожела да каже кои са те. Той каза още, че няма единно становище между отделните политически сили за датата на изборите.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков също отказа да съобщи кои са предложенията за членове на избирателната комисия, като каза, че предлагат за председател „известна дама”, която е била член на ЦИК и на предишните местни избори.

Споделяне

Още от България