Местните избори – повече местни или повече избори

Местните избори – повече местни или повече избори

*Публикуваният материал е от блога на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова (www.gerganagrancharova.eu). Това е най-новият блог на политик и за момента най- актуален. Грънчарова го стартира през “отпускарския” месец август. Сайтът, чието мото е “прозрачност”, предлага категориите “Политика”, “Хора и нрави”, “Бъдеще”, “Браво!”, “Други неща от живота”. Има и връзки към блоговете на други политици. Външният министър Ивайло Калфин и колегата му Гергана Гърнчарова засега са единствените членове на кабинета със собствен блог.

Къде искате да живеете?
В България като Швейцария? В България като Испания? В България като Япония?
Списъкът е дълъг.
В света има около 200 държави. Общините в България са сравним брой. След местните избори общините в България ще се разделят по онзи признак, по който се разделят държавите в света – силно развити, развиващи се, изостанали.

Сега знаете къде живеете. Какво повече взехте и какво по-малко ви предостави животът спрямо миналото лято.

Но въпросът е къде искате да живеете. Внимавайте много! Предстои гласуване. Вие гласувате. Вие! Не тези, които правят концерти на площада. Не тези, които говорят сутрин по телевизията. Те не могат да го направят вместо вас, това е много важно.

След тези избори малко по малко ще се отличат много добре развитите общини. Много отчетливо, все по-отчетливо ще се вижда личният елемент при тези, които вземат решенията. Имат ли визия. Могат ли – когато ви говорят колко европейски пари ще дойдат в общината – да ви кажат как ще ги привлекат. Имат ли планове – за днес, за Коледа, за следващата суша, за вашата улица, за дограмата на училището, за последния ден на мандата. Ще търсят ли пари за обучение на хора?

Хората имат значение. Какви хора ще “вземат” вашия глас? Такива, които непрекъснато обясняват кои са добрите и кои лошите? Такива, които имат в кабинетите си свой портрет в голям ръст? На които другите са им виновни?

Лично мнение – гласувайте за хора, които могат да работят с други хора. Така ще бъдете сигурни, че могат да работят с вас и за вас.

Да, партиите имат значение. Това е демокрацията.

Лично мнение – гласувайте за хора, за които участието във властта не е детска мечта, а възможност да се правят големи неща за повече хора. И за кандидати, за които партиите се бият, за да им дадат подкрепата си.

Европейското членство променя фокуса. Кметът на Каспичан вече ще трябва да може да говори не само с кмета на Добрич, но и с Брюксел. Общинският съветник от Царево ще трябва да може да види нещата с плажната ивица за повече от едно лято. През четирите години на мандата предстои усвояването на огромен европейски финансов ресурс. Рязко различен, рязко по-голям от всички мандати досега. Този ресурс няма да е разпределен равномерно. Но ще е разпределен справедливо. Това означава повече за по-добрите кметове, с по-добрите екипи. Общините са най-големият получател на средства от европейските фондове. Тези пари няма да се разпределят по социален признак, а по чисто пазарни правила. Ще спечелят онези, които могат да правят проекти при пазарни правила.

Лично мнение – гласувайте за тези, които знаят цената на парите, имат професионален опит и добра история зад гърба си.

Трудни ще бъдат тези избори. По-малко местни и повече избори.

Това са най-важните местни избори досега.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?