Местните избори в Германия са тест за предизвикателството на левицата към Ангела Меркел

Местните избори в Германия са тест за предизвикателството на левицата към Ангела Меркел

Предстоящите избори в две германски провинции могат да покажат дали левоцентристките социалдемократи могат да придобият отново импулса, необходим да осуетят четвърти мандат на консервативния канцлер Ангела Меркел. Вотът в неделя в Шлезвиг-Холщайн и изборите на 14 май в най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия са последната проверка пред избирателните урни преди федералните избори през септември.

Социалдемократите се изкачиха в националните анкети, след като през януари бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц бе номиниран за съперник на Меркел.

Но на провинциалните избори в малката провинция Саар през март християндемократите на Меркел победиха с неочаквано голяма разлика социалдемократите, чийто рейтинг се срина.

На национално равнище номинирането на Шулц помогна на социалдемократите почти да се изравнят с консервативния блок на Меркел, но последните проучвания показват, че те изостават с около осем пункта.

Социалдемократите управляват от 2012 г. Шлезвиг-Холщайн - най-северната провинция на Германия. В региона с население от 2,8 млн. души ще се избира провинциален парламент в неделя - седмица преди гласуването в Северен Рейн-Вестфалия, обитавана от близо една четвърт от населението на Германия.

Западната провинция Северен Рейн-Вестфалия е по традиция бастион на социалдемократите. Там е родното място на Шулц, макар че на 14 май неговото име няма да е на бюлетините. Със своите 17,9 млн. човека тази провинция има повече население от Холандия, Белгия и много други европейски държави и изборите в нея са винаги важна проверка за националната политика.

"И в двата случая за социалдемократите ще бъде важно да получат резултат, който да им позволи да си кажат, че въпреки известното успокояване след прокламирането на Шулц, подемът е още налице и има достатъчна мобилизация да се пренесе този ефект върху националните избори", казва Геро Нойгебауер, политолог от Берлинския свободен университет. "Пикът свърши, защото привлекателността на новото си отиде", посочва той по адрес на "ефекта Шулц". Все пак въпреки че неговата партия изостава много зад консерваторите на Меркел, тя се представя по-добре в националните анкети, отколкото преди неговата номинация през януари.

Дали социалдемократите ще съумеят да задържат властта в Шлезвиг-Холщайн - която е донякъде колебаеща се провинция - е отделен въпрос. Провинциалният министър-председател, социалдемократът Торстен Албиг, отстоява крехкото мнозинство на своята коалиция със Зелените и клонящата наляво Асоциация на избирателите в Южен Шлезвиг, която представлява датското малцинство в региона. Проучванията сочат оспорвана надпревара с християндемократите на Меркел.

Зелените, които се представят силно в Шлезвиг-Холщайн благодарение на своето популярно местно ръководство, са слаби според националните анкети. Слаби са и в Северен Рейн-Вестфалия, където са младши партньор на социалдемократката премиер Ханелоре Крафт. Социологическите анкети сочат, че християндемократите наваксват голямото изоставане и че вероятно Крафт ще се нуждае от нов партньор.

Консерваторите се опитват да представят провинциалното правителство като мекушаво по отношение на сигурността, като изтъкват инцидентите в навечерието на Нова година със сексуални посегателства в Кьолн през 2015 г. и поставят под въпрос действията на регионалните власти спрямо Анис Амри - тунизиецът с отказано право на убежище, който се вряза с камион в коледен базар в Берлин миналия декември и уби 12 човека. Меркел обвинява социалдемократа Ралф Йегер, който отговаря за сигурността в провинцията, за допуснати "сериозни слабости".

Националистическата "Алтернатива за Германия" трупа актив от страховете за сигурността и витаещия гняв заради притока от мигранти праз 2015 г., за да вкара депутати в двата регионални парламента. Партията обаче напоследък пострада от нов взрив на вътрешни борби, готвейки се да спечели за пръв път мандати в Бундестага. Анкетите показват, че тя е малко над 5-процентовата подкрепа, необходима да влезе в Ландтага на Шлезвиг Холщайн.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?