Местните избори във Великобритания са тест преди парламентарния вот

Местните избори във Великобритания са тест преди парламентарния вот

В разгара на напрежението между Лондон и Брюксел около Брекзита, британският министър-председател Тереза Мей е подложена на първия си голям изборен тест на днешните местни избори, резултатите от които ще се гледат под лупа преди предсрочния парламентарен вот идния месец, съобщи Франс прес.

В Англия, Уелс и Шотландия ще бъдат избрани близо 5000 членове на местните съвети. В шест града, в това число Манчестър, Ливърпул, Питърбъро и Кеймбридж, се гласува и за нов кмет.

Изборните бюра отвориха в 7 ч. (9 ч. българско време) и ще приемат гласоподаватели до 22 ч. Резултатите се очакват утре през деня.

Организирани обикновено в средата на мандата, местните избори тази година ще протекат в особен контекст, белязан от Брекзита. Те се състоят само пет седмици преди предсрочните парламентарни избори, свикани от Мей с надеждата да укрепи мнозинството си в парламента преди да започне преговори за Брекзита с Брюксел, които вече се очертават като трудни.

Анализатори обаче предупреждават, че не бива да се правят категорични прогнози за парламентарните избори въз основа на резултатите от местните, тъй като определяща при тях често е локалната проблематика, а избирателната активност като цяло е по-слаба. Както отбелязва в. "Индипендънт": "Местните избори ще ни кажат нещо за онова, което ще стане на 8 юни, но не всичко".

Днешният вот е проверка колкото за консерваторката Мей, толкова и за лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който твърди, че може да спечели парламентарните избори въпреки не особено благосклонните сондажи и непопулярността му дори депутатите от собствената му партия, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят