Местните избори вещаят радикална промяна на гръцкия политически пейзаж

Гръцките избиратели се очаква да изпратят на консервативния премиер Андонис Самарас силно послание в неделя, когато гласуват на първия кръг от местните избори. Мнозина предпочитат крайноляво решение за проблемите на страната. Изборите за 325 кметски места и 13 на областни управители са смятани за първия голям изборен тест за Самарас откакто пое властта през 2012 г., пише в петък агенция ДПА.

Неотдавнашно проучване на социологическата агенция VPRC показва, че лявоориентираната партия СИРИЗА, която се опитва да използва народното недоволство от мерките за икономии, води пред ориентираната към реформи партия Нова демокрация с 28 на 24 процента.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който е също кандидат на Европейската левица за председател на Европейската комисия, се надява да използва местните избори като референдум за сваляне на коалиционното правителство на Самарас.

Партията на Самарас, която води кампания с обещанието за политическа стабилност, може да се сблъска с допълнителни проблеми, ако нейният коалиционен партньор - подкрепеният от ПАСОК левоцентристки съюз "Елия", се представи слабо. Анкетите показват, че популярността на ПАСОК е намаляла до шесто място със само 5 процента от гласовете.

Управляващата коалиция на Самарас в момента има 152 депутати в 300-членния парламент на страната, като ПАСОК има 27 места.

Много гласоподаватели обвиняват социалистическата партия ПАСОК, която управлява страната близо три десетилетия, за икономическите проблеми на Гърция сега. Слабо представяне на изборите може да доведе до отстраняване на лидера Евангелос Венизелос, оставяйки Самарас с политическа криза в ръце. Венизелос каза, че без членовете на ПАСОК в парламента "няма правителство, няма стабилност и няма перспективи пред нацията".

Признаци, че Гърция навлиза в период на стабилност има. Страната постигна по-добри от очакваните бюджетни резултати и се върна на международните пазари за първи път от 2010 г., но много граждани не усещат положителна промяна.

Пострадалата от кризата гръцка икономика не генерира достатъчно работни места, за да помогне за намаляване на безработицата, която достигна почти 27 процента. Рестриктивните мерки ликвидираха една четвърт от икономиката, а една трета от гърците живеят под прага на бедността, докато правителството продължава да орязва заплати и пенсии, и да вдига данъците.

Друга партия, която примамва избирателите след икономическата криза, е крайнодясната Златна зора. Партията спечели около седем процента от гласовете на парламентарните избори през 2012 г., а сега събира около осем на сто от гласовете. Нейният говорител Илиас Касидиарис се е кандидатирал за кметското място в Атина, възприемано като най-голяма победа на местните избори.

Настоящият кмет на гръцката столица Георгиос Каминис, който е подкрепен от социалистите, води в предизборните проучвания. Арис Спилиотопулос, който е подкрепен от Нова демокрация, е на второ място; следват СИРИЗА и Златна зора.

Вторият кръг на местните избори е насрочен на 25 май, за да съвпадне с изборите за Европейски парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани