Местният бизнес ще понесе щети от проблемите с парк “Странджа”

Местният бизнес ще понесе щети от проблемите с парк “Странджа”

Проблемите с природен парк “Странджа” могат да повлияят сериозно върху европейски проект за развитие на малкия и средния бизнес, в който България участва като пилотна страна. Това съобщиха пред Mediapool от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

През март тази година у нас започва да се работи по проект на Европейската комисия (ЕК) “ Бизнес и биоразнообразие” , чиято цел е да стимулира развитието на бизнес с положително или неутрално влияние върху биологичното разнообразие. Другите пилотни страни са Полша и Унгария. Идеята е да бъдат стимулирани малки и средни предприятия чрез предоставяне на преференциални кредити. Първият етап финансирането ще се поеме от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а на втория етап се включва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В момента се създават специализирани звена за техническа помощ по проекта, които ще определят в кои региони на страната да се насочи финансирането. “Странджа” - най-големият природен парк в България – е бил сред избраните заради възможността там да се развива екологичен бизнес. Предпочетен е и заради близостта му с големия туристически пазар по Черноморието, който се явява потребител на продукцията от потенциалните дружества за кредитиране.

При създалите се проблеми със статута на природния парк, от БДЗП не са сигурни дали банките ще се съгласят да кредитират предприятия от този регион, което лишава местния бизнес от реални възможности за развитие.

На 13 юли специалистите от техническото звено ще представят публично основните идеи на проекта, а до края на юли ще е готова информацията с определените пилотни региони тя ще бъде качена в Интернет страницата на Българското дружество за защита на птиците. До края на годината ще са ясни и условията за кредитиране на малките и средни фирми.

Потенциални кандидати за преференциални кредити са дружества, развиващи екотуризъм, биоземеделие и подобни дейности, коментираха от БДЗП. Критериите за подбор ще бъдат изготвени от експерти на ЕС, ще са еднакви за България, Полша и Унгария и окончателното решение ще е на ЕК. Звеното в България ще контролира изпълнението на проекта до окончателното му изпълнение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?