Орешарски се обяви срещу "ксенофобски истерии"

Местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде", не върши работа

Военните започват строежа на стена по границата ни с Турция

Премиерът: 7000 бежанци не са изпитание за границата ни, а за това как и къде да бъдат настанявани "под не особено дружелюбния поглед на местното население". Сн. БГНЕС

Местният патриотизъм "бежанците да не бъдат тук, а другаде", не върши работа. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел преди началото на срещата върха на лидерите на ЕС, която се провежда в Брюксел и една от водещите теми ще бъде тази за бежанците в граничните страни на общността

България се представя от премиера, но в белгийската столица пристигнаха и лидерите на БСП Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов.


"Отделни ксенофобски истерии, които развихряме, не са добър атестат не само за Шенген, а въобще за репутацията ни като страна”, коментира Орешарски и призова всички съграждани за повече толерантност. По неговите думи 7000 бежанци не са изпитание за границата ни, а за това как и къде да бъдат настанявани "под не особено дружелюбния поглед на местното население".

Запитан дали е доволен от техническата и финансова помощ, предоставена на България от ЕК, Орешарски коментира: "Като техническа помощ – да, но като че ли все още говорим за нещата в бъдеще време като финансова помощ. За нас е ясно, че не може да се отговори на всичките ни финансови очаквания, но е много важна солидарността в този момент. Каквато и част от разходите ни да бъде покрита, надявам се тя да не е малка, ще бъде добре".

Борисов ще уведоми ЕНП за кризата с бежанците, надява се и ПЕС да се ангажира

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е в Брюксел, но за да присъства на среща на лидерите на Европейската народна партия (ЕНП), заяви, че възнамерява да постави темата за кризата с бежанците пред колегите си.

"Вчера така се случи, че с г-н Станишев летяхме с един самолет за Брюксел и разговорихме по тази тема няколко приказки. Именно това възнамерявам да направя днес на заседанието на ЕНП. Тук са много от премиерите, които пряко са засегнати от бежанската вълна, включително и България. Надявам се това и в ПЕС да го приемат като решение и да поискаме две неща. Първо, да се подпомогне, България финансово, като част от цялата система и отделно да се отделят пари, да се държат близко бежанците до населените си места в съседните им държави, за да могат да се върнат по домовете си. Дори и да я няма като дневен ред, аз ще я повдигна, защото съм поел този ангажимент и пред лидера на ПЕС", гарантира бившият премиер.

"За всичко това, всички ние солидарно да помагаме", добави лаконично Борисов, запитан дали не смята, че освен съседните на Сирия държави, бежанци трябва да бъдат настанявани и в по-вътрешни страни членки на ЕС.

Междувременно Министерството на отбраната (МО) съобщи, че започва изграждането на заграждение по границата ни с Турция между селата Лесово и Крайново.

Мярката е във връзка с изпълнение решението на Министерския съвет да бъдат прочистени и възстановени 107 км пътища и подходи към граничната зона в този района, което бе предложено от военния министър Ангел Найденов.

"Финансовите средства за изграждане на инженерно-техническото съоръжение ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове", уточняват от МО.

Според предварителните разчети в тази дейност ще се включат 50 военни и 40 машини. Очаква се строежът на стената да отнеме 35-40 дни.

Капацитетът в местата за настаняване е надвишен с между 20 и 50%

Новият шеф на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев обяви, че капацитетът в местата за настаняване на бежанци вече е надвишен с между 20% и 50%. По тази причина той е изпратил писма до областни управители и министри, в които предлага бегълците да бъдат настанявани на такива места, че "да бъдат отдалечени от населени места, но да има добра комуникация, за да не влизат в колизия с общественото мнение".

През последните дни в Казанлък бяха организирани серия от протести на местни срещу решението на правителството да закрие обучителен център на МВР и да го превърне във временен лагер за бежанци.

"Имаше едно обръщение на президента, в което каза, че те живеели на пода. Искам да подчертая, че това е техният начин на живот. Всички от нас, които имат представа от бита и традициите на тази общност, не на сирийската, говоря за някои представители, живеещи в арабските държави, те живеят и се хранят на пода. Това е тяхната култура и в тази връзка щом желаят да си сложат шалтетата и чаршафите на пода, ние не можем нищо да направим. Това е отговорът на този въпрос", заяви Чирпанлиев по повод скорошното изказване на президента Росен Плевнелиев, че "пред очите на цяла България бежанците спят на земята".

По думите му от Столичната община вече са поели ангажимент да помогнат за подобряването на условията на живот във временните лагери за бежанци в кв. Враждебна и Военна рампа.

"Изключително добре вървят нещата с парното, което изцяло функционира във Военна рампа и предстои да бъде пуснато във Враждебна, както и поставяне на вътрешното видеонаблюдение вътре в самите центрове във Враждебна и Военна рампа. Искам да изкажа своята огромна благодарност към неправителствените организации, към сирийската общност, за тяхното огромно желание и загриженост да помага", каза още шефът на ДАБ.

Чирпанлиев добави още, че до момента да похарчени около 3000 – 4000 лева за покриване на щетите в центровете, нанесени от пребиваващи там.

"В петък са направени ремонти във Враждебна, а вече имаме счупена мивка, може би и други неща. Впоследствие влагахме средства за канализационни тръби, които буквално преди няколко дни финансирахме. Има врати, които са откачени, въпреки че ние с преводачите, ги запознахме подробно с изискванията, с това, че каквото се счупи, трябва да бъде възстановявано от тях и това са нашите вътрешни правила", добави той.

"Успяхме да изградим някакви по-добри комуникации, успяхме да изградим малко по-добри условия във Враждебна и във Военна рампа. За съжаление, административно, има какво да се направи за по-бързо раздаване на статути. По информация, която имаме от наши съграждани сирийци, по-голямата част от тях, почти 85%, биха напуснали пределите на България, в момента, в който получат статута бежанец. Това е въпрос не само на Държавната агенция по бежанците, а въобще държавна политика", коментира и пиар специалистът Нидал Алгафари, който също участваше в пресконференцията на Чирпанлиев.

Зам.-шефът на ДАБ Стоян Петров пък заяви, че се разработва националната програма за интеграция на бежанците в България, насочена към тази група хора, които искат да останат в у нас. По думите му в София има цяла сграда, предоставена за обучение, но не е имало достатъчно желаещи, за да се направи един клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?