Местният вот не размести политическите сили

При понижена избирателна активност ГЕРБ спечели 10 областни града, ДПС пак си взе Кърджали, БСП разчита на пет балотажа

Местният вот не размести политическите сили

ГЕРБ спечели на първи тур местните избори в 10 областни града и затвърди позицията си на първа политическа сила с 31.5% електорална подкрепа на национално ниво, според приключило паралелно преброяване на бюлетините. БСП има шанс да запази кмета си в Ловеч и остава втора с подкрепата на 13.1 на сто от хората, ДПС също се отчита с преизбран областен кмет в Кърджали и окончателно гласували за нея 11.5 процента. Следва Реформаторският блок с 8.9%, АБВ - с 4.3%, "Атака" с 3.1%. НФСБ – 2. 70% и партньорът им ВМРО – 2%.

В София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ получава 58.5% от гласовете, следвана на голяма дистанция от кандидата на Реформаторския блок (РБ) Вили Лилков – с 10 процента подкрепа. Михаил Мирчев от БСП остава трети със 7.8%, със съвсем лека преднина пред бившия му съпартиец Георги Кадиев от коалиция "Сердика" -7%, показват данните на "Алфа рисърч", съобщени по БНТ след приключването на изборния ден в 19 ч. В София избирателната активност е била доста ниска – 33.10%.

На национално ниво избирателната активност е била 52 на сто, което е с 2 процента по-малко от предишния вот. В проведения едновременно с изборите национален референдум са участвали 37.5% от избирателите, което не е достатъчно, за да стане резултатът му закон, но влиза за обсъждане в парламента.

ГЕРБ печели 45.5% от местата в Столичния общински съвет, където РБ ще е втора политическа сила с близо 18%, а БСП остава трета с около 11%. Интересна подробност е, че общинската листа на РБ получава два пъти по-голяма подкрепа от тази на Лилков, кандидата на блока на столичен кмет.

Окончателните резултати от паралелното преброяване дават смазваща победа и на настоящия кмет на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ), подкрепен от РБ, с рекорден резултат от 84.2%. Втори е кандидатът на НФСБ Бойко Миразчийски.

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) събира над 57.3% и е преизбран на първия тур. Втори е кандидатът на коалиция "Реформатори и Патриоти“ Чавдар Трифонов – 9.9%, а кандидатът на БСП Анелия Клисарова е трета.

Живко Тодоров (ГЕРБ) получава 75.1% в Стара Загора, втори е кандидатът на ДСБ Стефан Шишков с 10.5%.

Кметът на Добрич Детелина Николова печели трети мандат с подкрепата на ГЕРБ на първи тур с 64% от гласовете на избиратели. Кандидатът на БСП Мая Димитрова получава 16% от вота на добричлии, а претендентът на Реформаторския блок Йордан Йорданов е с изборен резултат от 4%.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) печели 59.2 на сто от гласовете. Милан Богдански (БСП) е втори с 10.9%.

Настоящият кмет на Кюстендил Петър Паунов, който е съвместно издигнат от ГЕРБ и РБ, остава на поста с над 60 на сто подкрепа.

Кандидатът на ГЕРБ в Русе Пламен Стоилов победи на първия тур с 52.5 на сто. Любопитното е, че трима души са гласували за обявеният за национално издирване кандидат Венцислав Ангелов - Чикагото, за който стана ясно, че има влязла в сила присъда, но тъй като не е в затвора е ефективен участник във вота.

В Смолян също печели кандидатът на ГЕРБ - Николай Мелемов.

За нов мандат е избран кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ).

Кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС), който от 12 години е на този пост, също е преизбран на първи тур с 55.2% от гласовете, кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев взима 29.1%.

Балотажите

Новият кмет на Пловдив ще бъде избран другата неделя, когато ще се преиграе балотажът от предишните кметски избори между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев (38.9%) и предшественикът му Славчо Атанасов (НФСБ) – 20.3%. Кандидатът на БСП Георги Гергов (12.40%) е трети.

Балотажи между кандидатите на коалиционните партньори ГЕРБ и РБ се очертават в Хасково, Плевен и Монтана.

В Хасково убедително води представителят на ГЕРБ Добри Беливанов, на когото не достига малко да спечели на първи тур (47.5%). Дългогодишният кмет на града Георги Иванов, подкрепен от РБ, тази неделя получи 29.3 процента от гласовете. Мюмюн Мюмюн от ДПС е трети с 11.50%.

Балотажът в Плевен ще е между Димитър Стойков от ГЕРБ и Георг Спартански от РБ.

Кандидатът на РБ в Монтана Златко Живков събра 38% тази неделя, следван от кандидата на ГЕРБ Дилян Димитров с 35%.

В Пазарджик независимият кандидат Тодор Попов, който се бори за трети мандат, печели 37.03% от гласовете, а Найден Шопов от ГЕРБ е втори с 18.43%.

Първият тур на кметските избори във Видин приключи с лека преднина на кандидатката на коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова – 29.25%. Кандидатът на ГЕРБ Огнян Цанков взима 21.04 %, а Людмил Любенов (БСП) 12.17%.

Втори тур ще има и в Шумен, където Любомир Христов от ГЕРБ взе 35.6 процента и така отива срещу Иван Иванов от БСП – 18.7%.

В Ямбол балотажът ще е между ГЕРБ и БСП - Георги Славков 35% срещу 17% за Мариета Сивкова.

Кандидатът на БСП в Сливен Кольо Милев води в първия тур с 36%, втори е претендентът на ГЕРБ Стефан Радев с 33%.

Балотажът в Разград ще е между Денчо Бояджиев от БСП – 31% и д-р Валентин Василев – ГЕРБ - също 31%.

Двамата кандидати за втория тур в Перник също са близки резултати - Ерик Рангелов от БСП - 35% и Вяра Церовска (ГЕРБ) – 34%.

В Ловеч сегашният кмет Минчо Казанджиев от БСП има шанс за запази поста си, първите пет обработени протоколи му дават 5.3 на сто от гласовете, но по-вероятно е да се стигне до балотаж.

Във Враца балотажът е между БСП и ГЕРБ - 30% Николай Иванов и 28% Калин Каменов.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015