Местят простреляния рейнджър в "Ландщул"

Раненият в лагера "Кило" редник Георги Милев ще бъде транспортиран до американската болница "Ландщул" в Германия, съобщи заместник-министърът на отбраната Илко Димитров по Би Ти Ви.

Милев бе прострелян с пистолет "Макаров" в главата от редник Живко Долашков при неправилно боравене с оръжие вчера. Злополуката е станала при почистване на оръжието. Според вчерашната информация няма непосредствена опасност за рейнджъра, който спешно е бил откаран в болница в Багдад.

Милев е бил прострелян в лявата страна на главата - куршумът минал през едната му вежда и е излязъл през тила му.

Той е опериран и състоянието му е стабилизирано, заяви днес шефът на пресцентъра на военното ведомство Румяна Стругарова пред Mediapool.bg.

"Напрежението е високо, вероятно има момент на адаптация, който момчетата тепърва преодоляват, поради което реакциите са по-изострени, но не е бил в депресия", заяви Стругарова и категорично отрече тиражираните в "Труд" версии, че Милев е бил в депресия, направил е опит за самоубийство и е искал да напусне Ирак.

Стругарова съобщи, че в помещението, когато е станало прострелването, е имало лекари. Те мигновено са реагирали и по най-бързия начин рейнджърът е бил транспортиран до болницата и му е оказана медицинска помощ.

Предстои транспортиране на пострадалия до Германия, където след атентата срещу база "Индия" бяха откарани за лечение петима от ранените рейнджъри.

В крайна сметка такива неща се случват. Това е част от производствения процес в армията, заяви Стругарова в отговор на въпрос дали ще има наказани. Тя припомни, че е назначена проверка още вчера. Ако се прецени, че има виновно поведение, че нещо не е боравено с оръжието по регламентирания начин - вероятно ще има санкции, добави тя.

Зам. Министър Илко Димитров съобщи, че няма данни инцидентът да е свързан с употреба на алкохол.

Подобен гаф стана и в първите дни от мисията на първия ни батальон. Отново при неправилно боравене с оръжие, редник Павлина Ландева бе простреляна в бедрото от колежката си Теодора Бенчева. Двете, заедно с шефа на медицинската служба подп. Бисер Пукалски бяха отзовани. Рейнджърките бяха наказани, но останаха на работа в армията.

Споделяне

Още от България