Местят ЦИК в съседство с ГЕРБ

Другият вариант бил в сградата на полицията, но комисията проявила "чувствителност"

сн. БГНЕС

Министерският съвет (МС) е предложил на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се премести от Народното събрание в административната сграда на НДК, където се помещава централата на управляващата партия ГЕРБ, научи Mediapool.

Мотивът за преместването е предстоящият ремонт на сградата на бившия Партиен дом, където в момента заседават постоянните комисии към НС, а в далечно бъдеще там трябва да се изнесе цялата парламентарна дейност.

Поканата за преместването е отправена от главния секретар на МС Росен Желязков до ЦИК, която е второстепенен разпоредител на бюджетни средства и по тази причина е зависима от финансите, отпуснати ѝ от правителството.

С това зависимостта ѝ от управляващите би трябвало да свършва дотук. Практиката при всички правителства досега обаче е показала, че това у нас не успява да се случи. Справка – всички оценки и становища на независими наблюдатели, медийни публикации, сигнали на опозиционни партии и пр.

Очаква се Централната избирателна комисия да приеме предложението. По този начин ще се окаже в съмнителна съседска близост до партия ГЕРБ, която обитава същата сграда и която е излъчила част от състава ѝ.

Решението трябва да бъде гласувано идния понеделник.

"Договорът за ползване на кабинети в парламента изтича след месец, а и получихме официално писмо от Народното събрание, че догодина предстои ремонт на тази сграда точно в частта, където се помещава комисията, затова им предлагаме да ги преместим в административната сграда на НДК", обясни пред Mediapool главният секретар на МС Росен Желязков.

Интересна е другата алтернатива - по думите на Желязков е имало идея комисията да се премести в сградата на полицията на Лъвов мост, но тъй като "в комисията имат собствена чувствителност", са отказали.

Политическа принадлежност и предпочитания от Вашингтон до Москва

"Както е известно, в ЦИК се групират по политическа принадлежност и имат съображения за всякакви предложения. Така дори да им предложим сградата на Белия дом, ще има възмутени, че ги местим във Вашингтон, а не в Москва", остроумно отбеляза Желязков.

Въпреки собствената му реплика за политическите пристрастия на комисията, обаче се оказа, че досега администрацията на МС не е обмисляла като евентуален проблем съжителството на и без друго политизираните изборни експерти до партийната централа на управляващата формация.

Желязков освен това отбеляза, че и единият вход на Съдебната палата е на улица "Позитано", където се намира централата на БСП. Той обясни също, че членовете на ЦИК имат изисквания да се намират в центъра на София и да имат паркоместа. Именно по тази причина се решило, че административната сграда на НДК е добър вариант. "Нали и когато се заверяват протоколите от останалите комисии трябва да имат къде да спрат?", аргументира се още Желязков.

Според него обаче не може да се говори за "двойна заверка" на протоколи – една от администрацията на ГЕРБ и една от Централната избирателна комисия. "Къде другаде да им предложим – Пампорово, Евксиноград?", попита Желязков, който изрази опасения, че при така поставен въпрос самите ГЕРБ може да не поискат ЦИК в близост до тях. За отказ от страна на комисията с мотив да не бъдат заподозрени в допълнително политизиране, не се отваря дума.

Говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова отказа да коментира подобни съображения, обяснявайки, че всички доводи ще бъдат обсъдени на заседанието в понеделник.

Съмненията за политически решения на ЦИК възникнаха още при приемането на Изборния кодекс, когато законодателят предвиди при липса на две трети мнозинство в комисията да се постановява отказ от вземане на решение. Тогава Венецианската комисия разтълкува подобен законов текст като вратичка за партийни нареждания към изборните експерти.

Съмненията за партийна намеса в работата на изборната администрация бяха бетонирани на изборите миналата година, когато ЦИК отказа да състави акт за нарушение на депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов, въпреки че двамата нарушиха Изборния кодекс с присъствието си в зала "Универсиада", където се помещаваше ОИК, в момент, когато се обработваха протоколи. Единият депутат дори бе заснет да носи чувал с бюлетини отвън. ЦИК установи нарушението, но отказа да се произнесе, като се позова на липсващото мнозинство от 2/3, записано в Изборния кодекс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?