Металурзи готвят палатков лагер и гладна стачка

Металурзи готвят палатков лагер и гладна стачка

Около 2000 металурзи от цялата страна излязоха в сряда на поредния протест с искане управляващите да предприемат мерки за спасяването на комбината "Кремиковци".

Този път протестиращите работници блокираха за кратко кръстовището на бул. "Мария Луиза” и бул. "Тодор Александров”, след което и отсечката пред Софийския университет "Св. Климент Охридски”."Мафия" и "Боклуци" бяха сред най-честите скандирания на металурзите.

Премиерът Сергей Станишев заяви в Перущица, че ситуацията в "Кремиковци" е изключително сложна и продължават да се водят разговори с бразилския инвеститор  CSN, макар от компанията да обявиха, че нямат интерес към сделката. Премиерът призова медиите към "въздържание, тъй като сегашната ситуация е много деликатна".

"Аз съм се срещал с всички потенциални инвеститори и партньори, които са готови да помогнат на предприятието, разбира се на пазарна основа”, каза Станишев. Той обави, че, ако има и минимален шанс, ще се потърси начин да се помогне на предприятието. Станишев обаче призна, че "трябва да сме готови и за най-тежкия вариант заради липсата на пазари и падането на цените". Той е поръчал на министъра на икономиката и енергетиката и на министъра на социалната политика да се подготви пакет от социални мерки, в които да се обезщетят хората от "Кремиковци".

Оперативният директор на комбината Пламен Стоянов потвърди, че "Булгаргаз" ще продължи да доставя газ на комбината, докато не приключат преговорите с бразилската компания CSN за производство на кокс в комбината. По думите му до петък ще стане ясно дали ще има сделка или не, въпреки че бразилската компания съобщи на няколко пъти, че няма интерес от комбината, а министърът на икономиката неясно заяви, че преговорите били не са покупка на мощности, а за извършена работа.

Работниците не са получавали заплатите си от 5 месеца, но твърдят, че всеки ден около 100-200 рулона валцована стомана излиза от предприятието. Представители на протестиращите бяха приети от представител на премиера Сергей Станишев. След срещата председателят на синдикалната организация "Металурзи” към КТ "Подкрепа” Людмил Павлов заяви, че правителството не е предприело никакви мерки за решаването на ситуацията в "Кремиковци".

Синдикатите отново са настоявали за създаване на работна група, която да оцени ситуацията в комбината и да предложи варианти за действие.

Васил Яначков от КНСБ каза, че управляващите имат доверие на икономическия министър Петър Димитров, че знае как да реши съдбата на комбината. Според него обаче Димитров или нямал достатъчни познания, или просто разчитал единствено на бразилската компания CSN за запазване поне на коксо-химическото производство в комбината.

Очаква се в четвъртък работниците да поискат разрешение да организират палатков лагер в знак на протест. Те планират да преминат към гладна стачка.

В същото време животновъдите не изпълниха заканата си да издигнат палатков лагер пред земеделското министерство като протест срещу политиката на държавата в сектора. От Столичната община са обяснили на организаторите, че нямат право да разпъват палатки пред сградата на министерството след 22.00 часа.

На протеста се събраха едва десетина фермери, които обвиниха за провала на акцията председателя на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски, който е в оставка. Според тях Цаконски обслужвал интересите на министерството и се е обаждал на фермерите да ги уговаря да не протестират. Пред БНР той обаче отрече обвиненията.

По повод протестите на земеделските производители, Станишев заяви, че винаги е бил готов да говори с всички протестиращи, но много от фермерските лидери показват и политически пристрастия.

Споделяне

Още от Бизнес