"Металурзите" изпревариха петролните магнати в класацията на руските милиардери

Милиардерите, натрупали състояния от един от най-непрозрачните сектори на руската икономика - производството на метали, детронираха през 2004 г. петролните магнати, които досега държаха палмата на първенството в страната. Това коментира в сряда АФП, позовавайки се на информацията в руското списание Финанс.

В началото на седмицата Финанс публикува класацията на най-богатите руснаци. От 25 души през 2003 г., милиардерите в долари в Русия са се увеличили на 39 през 2004-та. Изданието отбелязва, че десетимата най-силно замогнали се руски бизнесмени през миналата година са собственици на дялове от компании, които изцяло са свързани с производството на метали.

В проучване на сектора инвестиционното дружество Финам посочва, че миналата година е била изключително благодатна за руските производители на метали, най-вече благодарение на увеличеното търсене в съседен Китай. Световните котировки на металите са скочили средно с 50 на сто.

В същото време петролния сектор в Русия преживя серия от трусове въпреки рекордно високите котировки на суровината. Те бяха свързани с раздробяването на Юкос под диктовката на Кремъл, както и значителното повишаване на данъците за производителите на петрол. Изданието посочва, че състоянието на бившия президент на Юкос и някогашен лидер в националната петролна промишленост Михаил Ходорковски се е стопило до 210 млн.долара. От 15 месеца Ходорковски е задържан под стража.

Финанс посочва, че в същото време "металурзите" са увеличили състоянието си тихомълком, тъй като повечето техни дружества не са листвани на фондовата борса.

През миналата година в стоманодобива е имало редица сливания и изкупувания.

Борис Иванишвили оглавява холдинга Металоинвест и има най-голямото увеличение на печалбите през 2004 г. с 1.9 милиарда долара, получени в резултат на поредица трансакции в сектора на стоманодобива. Иванишвили "е един от най-потайните руски бизнесмени", подчертава Игор Терентиев, автор на изследването на Финанс.

Неговият бизнес партньор Алишер Усманов, излязъл на светло миналата година, като стана вторият акционер в англо-холандското металургично дружество Корус, започна дискретно да изгражда стоманодобивна империя в Русия. През януари той придоби за 1.7 милиарда долара второто находище на желязо в страната.

Роман Абрамович, който оглавява класацията на руските богаташи през 2004 г. и е собственик на английския футболен отбор Челси, е прибавил през миналата година 700 милиона долара към богатството си, след като продаде активите си в компания за производството на алуминий на партньора си Олег Дерипаска.

Сега Дерипаска е единственият собственик на руския гигант в алуминиевия сектор Русал със състояние, оценявано на 8.3 милиарда долара, което го нарежда на второ място след Абрамович.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?