"Металурзите" изпревариха петролните магнати в класацията на руските милиардери

Милиардерите, натрупали състояния от един от най-непрозрачните сектори на руската икономика - производството на метали, детронираха през 2004 г. петролните магнати, които досега държаха палмата на първенството в страната. Това коментира в сряда АФП, позовавайки се на информацията в руското списание Финанс.

В началото на седмицата Финанс публикува класацията на най-богатите руснаци. От 25 души през 2003 г., милиардерите в долари в Русия са се увеличили на 39 през 2004-та. Изданието отбелязва, че десетимата най-силно замогнали се руски бизнесмени през миналата година са собственици на дялове от компании, които изцяло са свързани с производството на метали.

В проучване на сектора инвестиционното дружество Финам посочва, че миналата година е била изключително благодатна за руските производители на метали, най-вече благодарение на увеличеното търсене в съседен Китай. Световните котировки на металите са скочили средно с 50 на сто.

В същото време петролния сектор в Русия преживя серия от трусове въпреки рекордно високите котировки на суровината. Те бяха свързани с раздробяването на Юкос под диктовката на Кремъл, както и значителното повишаване на данъците за производителите на петрол. Изданието посочва, че състоянието на бившия президент на Юкос и някогашен лидер в националната петролна промишленост Михаил Ходорковски се е стопило до 210 млн.долара. От 15 месеца Ходорковски е задържан под стража.

Финанс посочва, че в същото време "металурзите" са увеличили състоянието си тихомълком, тъй като повечето техни дружества не са листвани на фондовата борса.

През миналата година в стоманодобива е имало редица сливания и изкупувания.

Борис Иванишвили оглавява холдинга Металоинвест и има най-голямото увеличение на печалбите през 2004 г. с 1.9 милиарда долара, получени в резултат на поредица трансакции в сектора на стоманодобива. Иванишвили "е един от най-потайните руски бизнесмени", подчертава Игор Терентиев, автор на изследването на Финанс.

Неговият бизнес партньор Алишер Усманов, излязъл на светло миналата година, като стана вторият акционер в англо-холандското металургично дружество Корус, започна дискретно да изгражда стоманодобивна империя в Русия. През януари той придоби за 1.7 милиарда долара второто находище на желязо в страната.

Роман Абрамович, който оглавява класацията на руските богаташи през 2004 г. и е собственик на английския футболен отбор Челси, е прибавил през миналата година 700 милиона долара към богатството си, след като продаде активите си в компания за производството на алуминий на партньора си Олег Дерипаска.

Сега Дерипаска е единственият собственик на руския гигант в алуминиевия сектор Русал със състояние, оценявано на 8.3 милиарда долара, което го нарежда на второ място след Абрамович.

По БТА

Споделяне
Още от Бизнес