Метеорит падна в Латвия и образува 20-метров кратер

В района на латвийския град Мазсалаца снощи падна метеорит, в резултат на което се образува кратер широк 20 метра и дълбок 5 метра, но никой не е пострадал, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Заместник-началникът на пожарно-спасителната служба Инга Ветере уточнила, че това се случило в 18.30 часа. На местопроизшествието работят спасителни екипи и полиция, които са оградила кратера. Властите не са напълно сигурни, че става дума за метеорит, защото според очевидци нещо паднало от небето и се виждало как гори, отбелязала Ветере.

Нивото на радиацията в кратера е в нормата и няма химическо замърсяване, съобщи Държавната пожарно-спасителна служба

Обектът не представлява опасност, каза помощник-началникът на службата Инга Ветере. По нейните думи представители на въоръжените сили, които разполагали с по-мощни уреди, също измерили радиацията в кратера.  

Екип от геолози и астрономи започнаха работа, за да потвърдят дали става дума за метеорит, заяви експерт от Института по астрономия при Латвийския университет.

 По думите на експерта необичайното в случая е, че след падането не последвал взрив, а имало само пламъци. Обикновено след сблъсък на метеорита със земната повърхност настъпва взрив, в резултат на който около кратера остават отломки. Латвийските учени обаче нямат достатъчно опит при подобни изследвания, призна експертът.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?