Метеорит паникьоса и рани стотици в Русия

Горящи небесни обекти, взривове и тътен като при земетръс преминаха през четири области и част от Казахстан

Парчета от метеорит се изсипаха над Централна Русия в петък сутринта, паникьосвайки хората, причинявайки щети на сградите и ранявайки стотици хора в шест града.

Ярко горящи парчета от метеорита можеха да бъдат видени в радиус от стотици километри, преди да се разбият в Уралския регион, предадоха руските и световните агенции. Очевидци твърдят, че по време на природното явление земята се е тресяла, чували са се звукове като взривове, изпотрошили са се стъклата най-вече на последните етажи на сградите, а алармите на колите са пищяли продължително.

По официални данни на руските власти броят на пострадалите от метеорита е надхвърлил 950 души, които са ранени основно от изпочупени стъкла. Сред пострадалите обаче има и няколко души в по-тежко състояние.

Метеоритният дъжд е засегнал освен Челябинска и Свредловска, Тюменска и Курганска област, както и част от Казахстан. Заради последиците от явлението в Челябинск са отменени учебните занятия и затворени детските градини.

Следите от падащите парчета метеорити можеха да бъдат видени дори в Екатеринбург на около 200 км югоизточно от Челябинск, където всъщност са нанесени най-много щети и откъдето се появиха най-много фото и видео кадри, качени в световната мрежа.

"Отивах с кола за работа, беше доста тъмно, но изведнъж стана светло като ден", казва 36-годишният жител на Екатеринбург Виктор Прокофиев, цитиран от Ройтерс. "Почувствах се все едно съм бил заслепен от автомобилни фарове", каза той.

"Стоях на автобусната спирка, където изпращах приятелката си. Тогава нещо проблесна и видях диря от пушек да прорязва небето, и усетих ударна вълна, която изпотроши прозорците", разказва друг наблюдател на падането на метеора, представил се като Андрей.

"Очевидци видяха в небето "опашка" от облаци бял дим. Имаше смущения в мобилните връзки", информира ИТАР-ТАСС.

"Това бе много ярък болид, който прекрасно се виждаше на фона на светлото сутрешно небе. Обектът бе с достатъчно голяма маса, вероятно от много десетки тонове”, коментира старши научният сътрудник в Пулковската обсерватория Сергей Смирнов, цитиран от Интерфакс. Според него небесният обект е бил способен да предизвика ударна вълна и разпръсване на фрагменти на голяма територия.

При изучаването на падналото небесно тяло от голяма помощ за учените ще бъдат многобройните видеозаписи, направени от очевидци. Те ще помогнат да се установи траекторията на полета на метеорита, който навлезе в атмосферата на Земята с космическа скорост.

"При падането подобно космическо тяло започва да се дроби и разпада на фрагменти в атмосферата, скоростта му се измерва с километри в секунда”, допълва Смирнов. Той отбеляза, че откриването на фрагментите от метеорита ще даде възможност на учените да получат отговори на много въпроси.

По последни данни на оперативния щаб, сформиран по нареждане на губернатора на Челябинска област Михаил Юревич, метеорът е паднал в езеро на 1 километър от град Чебаркул. Предишните съобщения бяха, че едно от парчетата на небесното тяло е открито в труднодостъпен район на 80 километра от град Сатка в Челябинска област. Полицията в областта действа при повишена готовност.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати в засегнатата уралска Челябинска област експерти от Министерството на извънредните ситуации (МИС).

Експерти следят радиационния фон и правят опити да установят естеството на космическите тела, паднали сутринта в Урал, посочва РИА Новости.

По данни на МИС на местопроизшествието са изпратени 20 хиляди военнослужещи и армията контролира важните обекти в района. Службата за санитарно-епидемиологичен контрол "Роспотребнадзор" затвори всички училища в областта.

Министерството на отбраната, държавната корпорация "Росатом", енергийните и промишлените предприятия информират, че всички техни обекти в района на инцидента работят нормално. Сериозно е повреден само местният цинков завод, където е паднала част от покрива поради ударната вълна.

Учените интерпретират по различен начин днешните събития. Едни смятат, че явлението изобщо няма връзка с наближаващия Земята 45-метров астероид 2012 DA14, който ще доближи максимално нашата планета в петък вечерта. Други посочват, че това още не е сигурно, тъй като няма данни за траекторията на челябинския метеорит, добавя РИА Новости.

Според американската аерокосмическа агенция НАСА астероид с диаметър около 46 метра се очаква да премине покрай Земята по-близо от всеки друг подобен обект, откакто учените са започнали редовни наблюдения преди 15 години - на разстояние 27 520 км.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят