Метеоритът, взривил се над Челябинск, е тежал 10 000 тона

Метеоритът, взривил се над Челябинск, е тежал 10 000 тона

Падналият край руския град Челябинск метеорит е бил 17 метра в диаметър и е тежал 10 000 тона, съобщиха от НАСА в събота. Енергията, която се е отделила се по време на взрива в атмосферата, се оценява на 500 килотона тротилов еквивалент.

От американската космическа агенция допълниха, че падането на метеорит в Русия не е свързано с преминаването на значително по-големия астероид 2012 DA14 покрай Земята в нощта на петък срещу събота.

”Очакваме събитие с такава величина да настъпва средно веднъж на всеки 100 години”, заяви Пол Чодас от центъра на НАСА за близки до Земята космически обекти в Пасадена, Калифорния.

”Когато имаме астероид с такъв размер, трябва да се очаква голям брой метеорити да достигнат земната повърхност и в този случаи вероятно е имало някои големи”, посочи още той.

Траекторията на падналия в Челябинск метеорит значително се е различавала от тази на 48-метровия астероид 2012 DA14, който часове по-късно премина покрай Земята. Това означава, че между двете събития няма връзка.

Руският метеорит е най-големият, паднал за Земята, за който има сведения, след 1908 година, когато пада известният Тунгуски метеорит в Сибир.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят