Метеоритно шоу над България в понеделник вечерта

Метеоритно шоу над България в понеделник вечерта

Метеорен поток ще може да бъде наблюдаван от цялата територия на страната на 14 декември, съобщи астрофизикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория "Рожен”, цитиран от БНР. Пикът на небесното шоу ще е около 20 часа в понеделник, когото от небето ще падат по 120 метеорита в час.

"Звездният дъжд" ще се вижда най-добре извън града, на неосветена територия, като могат да бъдат наблюдавани и с невъоръжено око.

"Луната няма да пречи. Привечер тя ще бъде с 12% осветен диск, тоест с вид на тънък сърп. Ще залезе малко след 20.00 часа и небето след това остава тъмно до края на нощта. Но предвид, че самият максимум на потока е около 20.00 часа, тези, които не проявяват чак толкова голям интерес, може да се задоволят само с първите няколко часа на вечерта. Уверявам ви, че ще видят нещо, което наистина си струва, нещо, което е гигантски космически спектакъл. Това са частици, които се разхвърлят в пространството от един астероид, наречен 3200 "Фаетон", обясни Маркишки.

Тези частици образуват метеорни роеве в космическото пространство и периодично през декември Земята минава през тези облаци. Част от тях навлизат в атмосферата и изгарят, като оставят след себе си тлеещи следи, каза още той. Около 20.00 часа в понеделник, когато е пикът на метеорния поток, ще бъдат наблюдавани около 120 метеорита на час.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?