Метеорологичният институт поиска "развод" с БАН

Синоптиците призовават за проверка как академията изразходва държавната субсидия

През юни служителите на НИМХ протестираха пред централното управление на БАН срещу политиката на ръководството на академията. Сн. БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да бъде изваден от структурата на Българската академия на науките (БАН) и да стане самостоятелна научна организация към Министерството на образованието и науката. За това настояват учените от института в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

То е публикувано на сайта на НИМХ и е прието от общото събрание на работещите и служителите, от общото събрание на учените, от научния съвет и от съвета на директорите на института на заседание във вторник. В него се казва, че докато институтът е в структурата на БАН, работещите в него няма да изпълняват нарежданията на ръководството на академията.

Метеоролозите настояват "възможно най-бързо" НИМХ да бъде изведен от структурата на БАН заедно с "всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства". Според тях институтът трябва да е самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. "Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие", пише в писмото, подкрепено от почти всички работещи в метеорологичния институт.

В него се казва още, че ако управлението на БАН, без да се посочват конкретни имена, не спре с действията си срещу НИМХ, учените в института ще възстановят протестите си и ще спрат работа - включително осигуряване на прогнозата за времето. В писмото не се казва какви точно са действията на ръководството на БАН срещу метеорологичния институт.

Недоволството на института обаче е от доста време и се дължи на начина, по който се разпределят средствата от държавната субсидия за академията между отделните ѝ звена. Това става по правила, приети от Общото събрание на БАН, в които по-голяма тежест имат научните публикации и цитати, отколкото практическата дейност. Метеорологичният институт обаче е по-скоро насочен към практиката и за това получава по-малко средства в сравнение с други научни звена. Така дори и от допълнителните 15 млн. лева, отпуснати на БАН след протести за нисък бюджет, много малка част са достигнали до НИМХ, твърдят от института.

"Вече сме напълно убедени, че те (проблемите с финансирането - б.а.) не са свързани толкова с размера на средствата, предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги. С действията си, ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени. Доказаха ни, че БАН няма управленски капацитет да ръководи и поддържа национално отговорни дейности като тази, изпълнявана от НИМХ. Имаме и непреодолими противоречия в разбирането за ролята на науката и общественото и икономическото ѝ въздействие", пише в писмото.

Недоволството на метеоролозите и хидролозите беше причина министърът на образованието Красимир Вълчев да обещае в бюджета за догодина да бъде заложено отделно перо за финансиране на работата на НИМХ. Проблемът с недостига на средства за тази година трябваше да се решава месец за месец. След тези обещания учените от НИМХ прекратиха протестите си. Сега в писмото им пише, че са спрели протеста "като безсмислен, когато осъзнахме, че НИМХ не трябва да е в БАН. "Преминаването ни през 1962 г. към БАН към днешна дата е изчерпало потенциала си", смятат учените от НИМХ.

"Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за действията си. Време е и държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", заявяват от НИМХ.

В писмото се казва още, че работата на института в момента продължава "ден за ден, единствено поради отговорното отношение на министър Красимир Вълчев към важните за държавата и обществото задачи, които изпълняваме и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката". "Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени", смятат метеоролозите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?