Метеорологичният институт ще получи още пари от бюджета

Сн. БГНЕС

Извънредно 150 000 лева от Министерството на образованието ще получи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през следващата седмица. Средствата са за осигуряване на оперативната работа на института и идват от резерва по бюджета на образователното министерство, обясни директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Според него с извънредния транш работата на института ще е подсигурена до края на август или началото на септември. Образователното министерство вече веднъж преведе около 150 000 лева на института, от където в края на юни обявиха, че бюджетът им за годината е недостатъчен и ако не получат допълнителни средства, ще спрат работа. В същото време тази структура на БАН изпълнява задачи по прогнозиране и наблюдение на времето, на водните басейни и др.

Заради неразбирателство с ръководството на БАН, в началото на седмицата учените от НИМХ обявиха, че искат да излязат от структурата на академията и да станат самостоятелна научна организация. От ръководството на БАН обаче са на мнение, че институтът трябва да остане в рамките на академията и отхвърлят обвиненията, че не се опитват да решат проблемите на звеното. Министърът на образованието Красимир Вълчев пък обяви в сряда, че ако двете страни не се разберат скоро, ще предприеме стъпки за изваждане на института от БАН.

В четвъртък проф. Брънзов отново коментира, че разчетите на института при подготовката на проекта за бюджет на БАН за тази година, показвали, че ще са нужни 18 млн. лева за издръжка. Получени били обаче под 9 млн. лева. "От тях 3.7 млн. лева обаче са само членски внос към международни организации, който трябва да се заплаща по сключени от държавата споразумения", каза проф. Брънзов и уточни, че институтът получава тези пари само за да ги преведе към съответните международни организации.

Проф. Брънзов повтори, че работещите в института продължават да настояват за отделянето му от БАН. Били обаче готови на диалог. В сряда премиерът Бойко Борисов обясни, че ще организира среща по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от България