Метеоролозите най-вероятно ще получат искания развод с БАН

Сн. БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) най-вероятно ще бъде отделен от Българската академия на науките (БАН), както от седмици настояват работещите в него метеоролози. В сряда те излязоха на пореден протест с настояване за решаване на проблема с недостатъчното им финансиране, което според тях се дължи на несправедливо отношение в рамките на академията.

Досега се обсъждаха два варианта – метеоролозите да бъдат извадени от БАН или да получат статут на разширена автономия в рамките на академията. В сряда след среща при премиера образователният министър Красимир Вълчев обяви, че е по-вероятно НИМХ да бъде изваден от БАН.

"Значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на НИМХ извън структурата на БАН", каза Вълчев на брифинг в Министерския съвет. 

"Това е една изключителна държавна функция, която трябва да бъде предмет на контрол от страна на държавата", допълни той. 

Въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на академията на 10 септември.

Вълчев обаче обясни, че дори общото събрание да не гласува отделянето на НИМХ, това ще бъде направено от правителството със законодателни промени.
 
Научните работници в института ще могат сами да решат къде да работят - дали да останат в БАН или да отидат в НИМХ след отделянето му като самостоятелна институция.

Ако бъде взето решение институтът да бъде изведен от структурите на БАН, това ще се случи на 1 януари 2019 година. 

В сряда метеоролозите отново излязоха на протест в сряда в знак на недоволство с малкия си бюджет

В своя позиция метеоролозите настояха правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология.

В разрешаването на спора между метеоролозите и ръководството на БАН се включи  и премиерът Бойко Борисов, който даде срок на двете страни да се разберат до 22 август, което не се случи и това наложи нова среща по проблема тази сряда. 

"Не мога да оставя и държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Да го решат БАН на Общото им събрание, както е по закон. Ако не могат да го решат, тогава ние ще го решим като част от тези служби от институтите ѝ, които ни трябват за управлението на държавата – за язовири, за каскади, за климата, за замърсяването на въздуха и какво ли още не, съответно – ще действаме в тази посока“, коментира премиерът в началото на правителственото заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?