Метеоролозите от БАН заплашват да спрат работа

Метеоролозите от БАН заплашват да спрат работа

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН обявиха, че ще протестират през сградата на академията на 21 юни с искане за повече пари. Те настояват за допълнителни 1.145 млн. лева към бюджета си за тази година, които да бъдат осигурени до 2 юли. В противен случай заплашват да спрат работа и да не правят прогнози за времето от 9 юли.

Учените от НИМХ обявиха, че искат повече средства преди около 2 месеца. Те обвиниха ръководството на БАН, че е ощетило института при вътрешното разпределение на бюджета на академията. Според тях средства от националния бюджет, отпуснати за метеорологичния институт, са били преразпределени от ръководството на БАН и са дадени за други цели.

Метеоролозите настояват "зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН".

Те се обръщат към Народното събрание "с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН". "Не желаем повече да бъдем използвани като "рекетьор" срещу българското правителство", завършва позицията на учените.

При искането си за повече пари от бюджета в началото на годината ръководството на БАН използва аргумента, че средствата за академията не стигат за изпълняване на важни функции като осигуряване на прогноза за времето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?