Метла и в БНТ, свалят от ефир Александра Гюзелева и Димитър Стоянович

Димитър Стоянович и Ана Ангелова четат декларация за оказвания натиск върху предаването през 2018 г.

Двама от тримата водещи на предаването на БНТ "Култура.БГ" са свалени от ефир. Това са Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, съобщава "Площад Славейков".

Екипът разбрал за заповед на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, според която до края на извънредното положение изпълнителен продуцент на "Култура.бг" и единствен водещ ще бъде Ана Ангелова. Заповедта обаче не е представена официално до момента. Решението Ангелова да бъде не само единствен водещ, но и изпълнителен продуцент е изненадващо, защото до момента е имало двама такива - Николай Колев и Весела Петрова, която и през 2018 година бе отстранена от предаването по нареждане на Кошлуков.

"Никой не е говорил официално с мен. Йоана Левиева ми сподели, че има издадена заповед", обясни пред Mediapool Стоянович и добави, че самият той не знае повече.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отрича рокадите. "Няма такова нещо. Не са свалени от ефир", коментира лаконично пред Mediapool той. 

През 2018 година, малко след като Кошлуков стана програмен директор на БНТ 1, избухна и първият голям скандал и той бе свързан именно с културното предаване на медията, което тогава се казваше "Денят започва с култура". Тогава екипът излезе с декларация в ефир за оказван натиск. Това предизвика протест с искане за оставката на Кошлуков. Гюзелева и Стоянович подкрепиха демонстрацията. Именно малко след това и Петрова бе махната от екипа на предаването.

"Утре ще дойдат и за вас"

Миналата седмица се разбра, че не е бил подновен и договорът на водещия на предаването "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов. "Тръгвам си от БНТ с открито лице, професионална отговорност за продукта, който създадох заедно с мои колеги и с ненакърнено достойнство", написа той.

За още уволнения говори бившият кадър на БНТ Камен Алипиев- Кедъра:

"Чистката в медиите продължава със страшна сила! Прикрито, зад кулисите на епидемията, във време, в което хората са уплашени, подлеците безчинстват скрити зад оправданието "няма пари"! Преди две седмици БНТ опраскаха Милена Гетова, миналата на ред беше Марио Гаврилов, заедно с най-добрия асистент-режисьор в БНТ - Жени Кръстева. Днес на ред са Дими и Шани (бел.ред – Димитър Стоянович и Александра Гюзелева)", написа той във Фейсбук.

"Утре ще дойдат и за Вас, както вече дойдоха в НОВА за Мира, Галя, Мария, Живко Константинов (старият списък е много по-дълъг!) Пичове, схемата "спасявай се поединично" не е ефективна! Няма ли поне да се разярите?", добавя Кедъра, като прави препратка и към това, че от ефира на Нова тв бяха свалиени още знакови лица - водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова, журналистките Галя Щърбева и Мария Йотова, които имаха рубрики в предаването, както и репортерът Живко Константинов.

В момента по БНТ се излъчват повторения на "Истоиря.БГ", "Туризъм.БГ" и "Иде нашенската музика". Обяснението е, че те са спрени временно заради извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса.

В началото на тази година режисьорката и актриса Боряна Пунчева беше освободена от поста главен продуцент на филмова студия "Екран", а договорът на Сашо Йовков като ръководител на дирекция "Спорт" не бе продължен.  

Чистката в БНТ

От известно време БНТ се разделя постепенно с хората в пенсионна възраст, но това не са единствените съкращения в телевизията. Формалното обяснение за случващото се е лошото финансово състояние на държавната телевизия, която е в пракитчески фалит.

Тя очаква спасителна финансова инжекция от държавата, но в сегашната криза вследствие на коронавируса, не е ясно на какво може да разчита. В същото време директорът на БНТ не е предложил цялостен план за разрешаване на проблемите в БНТ, освен идеята  му тя да се откаже от комерсиална реклама за сметка на повече пари от данъкоплатците. БНТ отдавна се нуждае от по-сериозни реформи, но такива няма. Вместо това и принудително подалият оставка предишен шеф на БНТ Константин Каменаров, и наследникът му Кошлуков, се освободиха от редица неудобни кадри, включително журналисти.

През септември 2019 година БНТ се раздели и с друг дългогодишен спортен журналист – Камен Алипиев – Кедъра. Формалният мотив беше, че нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да бъде част от дирекция "Спорт", въпреки че работи в БНТ от 1987 година.

Кедъра също беше сред малкото журналисти от БНТ, които подкрепиха протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 година.

В началото на миналата година и разследващата журналистка Валя Ахчиева се раздели с обществената телевизия след скандал. Предаването ѝ "Открито" бе спряно, а за това се разбра от обявения конкурс на БНТ. Тогава бе съобщено, че докато тече конкурсът, "съществуващият тв формат ще бъде временно спрян". Не беше посочено изрично кой е съществуващият тв формат, но единствено "Открито" беше представено като предаване за разследваща журналистика.

Няколко дни по-късно самата Ахчиева обяви, че тогавашният шеф на телевизията Константин Каменаров ѝ е забранил да пише, говори и прави разследвания за други медии. Преди обявяването на конкурса за нов разследващ тв формат едно от предаванията ѝ беше спряно, а тя уведомила ръководството, че ще продължи да работи без договор за други медии извън работно време. Спряно беше излъчването на разследването за бетонов възел в село Ябланово (край Сливен), а журналистката е получила "последно предупреждение за уволнение". През март 2019 година се разбра, че една от причините за спирането на "Открито" е непредвидена фактура за 960 лв., с която Ахчиева платила на лаборатория за изследване на качеството на бетона от въпросния възел в Ябланово.

След два конкурса, единият от които се провали, едва в началото на 2020 година БНТ обяви, че е намерила разследващ журналист за ново предаване. В сряда в ефира на телевизията започва разследващо предаване "Следите остават" с Богдана Лазарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България