Метла и в митниците - началниците в пет възлови поделения са сменени

Продължава неяснотата кога ще има нов директор на агенцията

Метла и в митниците - началниците в пет възлови поделения са сменени

Започна персонална смяна на високи позиции в агенция "Митници". Началниците на възловите митници във Варна - Мая Коларова, в Свиленград – Тодор Караиванов, Русе –Веселин Георгиев, в Пловдив – Васил Дандаров и на митница Югозападна (Благоевград и Кулата) – Цветозар Нешев са преназначени на други длъжности в системата, съобщиха от агенцията в петък.

Няма назначени титуляри на местата им. Постовете временно се заемат от досегашните им заместници, докато бъдат избрани нови.

Това е първата смяна по високите нива в митниците, след като преди два месеца досегашният директор Ваньо Танов излезе в отпуск по болест и на неговото място временно бе сложен заместникът му Борислав Борисов.

Преди дни още един заместник-директор на Агенция "Митници" бе назначен от финансовия министър. Това е външният за системата Николай Попов, който е бил служител на дирекцията за борба с организираната престъпност в МВР.

Много скоро след неговото назначение от митниците и МВР се похвалиха с акции, при които са били пресечени опити за контрабанда на големи количества цигари.

На митниците се възлагат доста надежди да набавят в хазната допълнителни приходи. Многократно тиражирани анализи показват, че заради контрабанда и измамни схеми щетите за бюджета са около 1 млрд. лв. от отклонени акцизи и ДДС. Отклоняването на данъци обаче не може да става без съдействието на митнически и данъчни служители, както и без известен политически чадър.

Въпреки тези констатации близо два месеца митниците остават без директор. Неяснотата продължава, защото Ваньо Танов продължава да е в болнични, а и по-важното - управляващите не могат да намерят подходящ нов директор, който да помирява разнопосочните апетити към ведомството и едновременно с това да пълни задоволително хазната. Според неофициални съобщения отправени към няколко души покани са били отклонени.

Очертава се постът да бъде зает от политическо лице. Най-често се споменава името на бившия депутат от БСП Кирил Желев. Освен че е бил председател на парламентарната бюджетна комисия, той е заемал и позицията на зам.-финансов министър в правителството на Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?