Методи Андреев: Не искаме постове в ДКСИ, а да я закрием

Методи Андреев: Не искаме постове в ДКСИ, а да я закрием
Синята коалиция няма никаква амбиция да овладява какъвто и да е властови ресурс, ние сме за закриване на комисията на Цвета Маркова, защото никъде няма такива органи. Това заяви в понеделник бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев.

Така спорът между Синята коалиция и председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) се задълбочи още повече. Миналата седмица лидерът на ДСБ Иван Костов поиска оставката на комисията заради "неадекватните" ѝ действия. Костов заяви, че сигурността ерозира, и посочи, че има злоупотреби при изграждането на новата сграда за нуждите на ДКСИ. Това се случи, след като парламентът прие годишния доклад за дейността на комисията.

Цвета Маркова определи обвиненията на Костов като аматьорски, защото нямало злоупотреби при строителството, а комисията успешно си вършела работата по опазване на класифицираната информация.

ДКСИ се явява една измислена институция, заяви в понеделник пред Нова телевизия Методи Андреев. Излиза, че само положителни неща е вършила, а когато стане дума за нередности, като изтичане на информация, не са отговорни, добави той.

Според него обвиненията на Маркова към "сините" са нелогични.

За да се види, че тази комисия е нерационална, той разгърна планове на новата сграда на ДКСИ, декласифицирани по думите му още през 2007 г., от които личало, че там наистина е била проектирана хеликоптерна площадка, а на етажа на кабинета на председателя площта заедно с прилежащите помещения за секретарка, сервизни и приемна са 126 кв.м, а не 51, както твърди Маркова.

В строителството на тази сграда не са спестени пари, а разходите са умножени по две. Не може Цвета Маркова да се измъква непрекъснато с това, че Цветанов и Борисов не видели нередности там, заключи Методи Андреев.

Споделяне

Още от България