Методи Андреев: Ще сезираме прокуратурата за неизпълнение на закона

Шефът на бившата комисия по досиетата Методи Андреев се усъмни до колко Симеон Саскскобургготски е готов да разсекрети архива на ДС след като той лично е спрял процеса с разсекретяването като е настоял за отмяната на предишния закон, с който бе закрита комисията по досиетата. Методиев посочи, че дори според новия закон за защита на класифицираната информация, 95 процента от този архив вече трябва да е публичен.

Андреев припомни по радио "Нова Европа", че съвместно с Филип Димитров и Лъчезар Тошев, са изпратили писма до вътрешния министър, председателя на ДКСИ, директора на НРС, премиера и президента с искане за отчет на тези институции как са изпълнявали този закон по отношение на архива на ДС и дали документите се предадени на Държавния архивен фонд. Отговор им изпратила единствено Цвета Маркова.

Ако не получим отговор, ще сезираме прокуратурата да разследва министрите за неизпълнение на закона, обяви Андреев по БНР. "Г-н Симеон Сакскобургготски да вземе да си изпълни закона, да си стегне министрите, иначе ги даваме на прокуратурата", заяви бившия шеф на комисията по досиетата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?