Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Методи Андреев: Царят се превърна в оръжие на Кремъл в хибридната война срещу България

Единственият извънреден статут, който може да бъде даден на Сакскобургготски, е Тато 2

60 коментара
Снимка: Клуб 'Z'

Русия е започнала т-нар. Хибридна война срещу България още от началото на прехода у нас, а част от нея е т.нар. план "Възраждане“, стартирал под егидата на бившата Държавна сигурност (ДС). Въпросният план включва и бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който се превърна в оръжие на Кремъл. Такова мнение изказва настоящият депутат от ГЕРБ и бивш председател на предишната комисия по досиетата Методи Андреев в интервю пред сайта Faktor.bg.

"Тази атака срещу нас е започнала в момента, в който държавата на Тодор Живков загина, а вождът беше свален от собствените си другари. Тя е била точно планирана още в годините на перестройката", убеден е той.

"Днес мога да кажа категорично, че закупуването на българския "Нефтохим“ от "Лукойл“ е част от тази хибридна война, но тогава мислехме, че правим раздържавяване. Целта им е била ясна още от 90-те години на миналия век – налагане на монопол на горивата и обвързването на България с енергийни доставки от Русия", посочва депутатът.

Ето какво разказва той за плана "Възраждане":

"Този секретен план е стартирал под егидата на ДС в края на комунистическия режим – пролетта на 1989 г. Тогава ПГУ (Първо главно управление на ДС-бел.ред.) изпраща на КГБ специален таен списък с перспективни българи, които са били на отчет при нашите служби. Документите за тях у нас са унищожени, но оригиналите са изпратени в Русия - техните лични и работни дела. Няма съмнение, че това е факт, но не може да се намери оригинал, документиращ тази операция. Аз лично съм виждал копие, което според мен е автентично. Целта е била тези перспективни кадри, с подкрепата на руските служби да бъдат инфилтрирани в годините на демокрацията и да обслужват руските интереси, но от името на различни партии. Факт е, че над 90% от лицата в този таен списък наистина са заемали важни държавни и политически постове и са били определящи фактори в обществото. Най-вероятно този списък не е единствен".

Според Методи Андреев тогава е създадена съвременната пета колона на Кремъл у нас, която е зависима от руския държавен и олигархичен интерес.

"Завръщането на Симеон Сакскобурготски от изгнание нима е нещо различно? Нека да си припомним какво се случи у нас, след като той стана премиер и ще се убедим, че и неговата мисия е част от хибридната война на Русия", казва Методи Андреев и продължава:

"Тогава като юпита изплуваха децата на номенклатурата на комунизма, реабилитирани бяха бивши комунистически величия, а хора от службите заеха водещи позиции. Ами спомнете си цялата кохорта от депутати на царя, много от тях са в тайния списък "Възраждане“. Да не забравяме, че прословутият Делян Пеевски е именно откритие на Царя и НДСВ. А кой откри за банковата система Иван Искров – също Сакскобурготски. Ето това са важни елементи от хибридната война на Русия срещу България, които започнаха да осветляват и добиха официално политическо изражение именно при управлението НДСВ".

В интервюто си пред Faktor. bg Методи Андреев пропуска едно от най-важните кадрови открития на Сакскобургготски – бившият му бодигард и настоящ премиер Бойко Борисов, който тогава бе назначен за главен секретар на МВР и така стартира шеметната му кариера във властта.

Андреев припомня известния случай, когато бившият главен прокурор Никола Филчев бе на посещение в Русия и именно по него Путин изпрати специално писмо до българския премиер Сакскобургготски. "Този факт го знам лично от Филчев, искал е чрез изпълнителната власт да се засили влиянието на Русия в България", казва депутатът.

"Да си спомним, че по времето на комунизма т.нар. невъзвращенци, напуснали страната по политически причини, не можеха да се завърнат в родината си заради заплаха от смъртни наказания, а Сакскобургготски е правил екскурзия в СССР по това време, случайно ли е бил допуснат, вярвате ли, че ГРУ и КГБ са го проспали? Аз нямам илюзии. Да не забравяме, че първият модел "КОЙ" беше създаден от "Мултигруп“ и Илия Павлов, а именно тази групировка плати кампанията на НДСВ, връщането на Царя, а Илия Павлов присъстваше на коронясването на Сакскобургготски като премиер в НС".

Методи Андреев смята, че сегашните опити на български общественици и политици да реабилитират Симеон Сакскобургготски е следващият ход в хибридната война на Русия срещу България: "Искат чрез него да окажат влияние на ЕС. Това е специалният му статут – да се превърне в глашатай на интересите на Русия в ЕС, това е Троянският кон. Симеон вкара във властта ДПС и това е един от най-сериозните му грехове. Чрез НДСВ и Царя ДПС се превърна в това опасно за политическите нрави чудовище. Разцъфтяването на олигархията и задкулисието бяха заложени също при управлението на НДСВ. Ген. Атанасов говори напоследък за сарайско-библиотерската групировка, а аз смятам че монтерейско-библиотерската или УИБИТ-ската (абревиатурата на Библиотекарския университет, бел.ред.) групировка сега отново пробутва Симеон и му търси някакъв специален статут".

"Специалният статут се върти в главите на тези, които го докараха от Мадрид преди години – ген. Любен Гоцев, Бриго Аспарухов, Димитър Иванов. Това е кръгът, който тогава работеше за плана "Шипка“ - връщането на Царя, същият този кръг сега възражда апетитите си и искат втори път да проведат оперативно мероприятие "Възраждане“. Първата част, за която вече говорих, бе властта на комунистите да се възроди чрез властта на парите. Сега се прави обратното – чрез Симеон българското задкулисие да заработи за Русия в ЕС и да брани нейните стратегически интереси", пояснява Методи Андреев.

"Защо Симеон не обелва и дума за проблемите украинците, за техните права, за агресията на която са поставени от един диктатор и режима му? Това просто е цинично – на същия този цар чичо му и близки на семейството му бяха избити от същите тези комунисти. Те правеха и няколко пъти атентати да убият баща му, а него и майка му прогониха, но сега Царят лобира не толкова за руснаците, а за един опасен режим".

По думите на Методи Андреев "този така наречен цар съвсем е загубил моралните си устои – само преди дни чествахме 90 години от най-кървавия атентат в храма "Света Неделя“, той не само не почете възпоменанието, но в същия ден във Врана правеше някакъв измислен форум на либералите. До сега не съм чул Симеон да е посетил възпоменание на репресирани, да е запалил свещичка за избитите от червения терор. И този човек иска специален статут – ако имаме морал и българска чест, не статут, а трябва да му бъдат отнети правата. Спомнете си колко земя и други имоти заграби, а сега съдът му ги взима".

Докато беше премиер Сакскоургготски блокира първата Комисия по досиетата по указанията на ментора си Любен Гоцев и на цялата кадесарска групировка, която реализира плана "Шипка“, твърди Андреев.

"В същото време, когато му заговорят за комунистите и престъпленията им, той отвръща, че трябва да се помирим. Но за да се помирим, трябва преди това да има покаяние. А никой от БКП до сега не се е покаял. Помирението е също от големите блъфове и лъжи на Царя, колкото за 800 дни ни извади от кризата. По-скоро отврати българите, уби доверието им и сега има нови претенции за някакъв извънземен статут", казва Методи Андреев.

"Зад Царя са олигарси, ченгета, хора от тайни общества и внучката на българския сатрап Живков. 60-70% от тези хора са така нареченото задкулисие", коментира той инициативната група за предоставяне на специален статут на Сакскобургготски, в която участва и внучката на Тодор Живков – Евгения Живкова.

"Какво искат да го направим - нов Тодор Живков ли? Единственият статут, който можем да му дадем на Симеон е Тато2. Тато 1 и Тато 2 – та те са си лика-прилика. Този специален статут е пълна глупост и гавра с българите. Това е просто монтерейско-УНИБИТ-ска уйдурма, зад която прозират само пробутване на руски интереси", казва Методи Андреев.

"По времето на Сакскобургготски разцъфтяха едни от най-големите далавери в полза на Русия, мафията и олигархията. Милиарди български левове бяха потрошени, а страната залята от корупция", продължава той и припомня, че Сакскобургготски лично реанимира проекта за АЕЦ "Белене".

Методи Андреев е скептичен, че могат да бъдат отворени досиетата на българи в КГБ: "Вярвате ли, че Русия официално ще сподели, кои са хората от план "Вазраждане“, които под една или друга форма са инфилтрирани в държавното управление през последните години? Там вероятно има и няколко премиера".

"Знам, че и до сега са правени опити да надникнем в архивите на КГБ, но лично Путин ни предупреди, че ако много настояваме - може да се разгледа въпросът, но България много ще съжалява от това, което ще прочете. Русия никога няма да предаде архивите, на които се дължи силата на нейната пета колона. Та те са в основата на хибридната война", казва Методи Андреев.

Той поиска да се направи така, че да се осветлят реалните доходи на депутатите и хората във властта. Поводът не е само това, че според имотните декларации Делян Пеевски няма никакви фирми и акции и разполага със съвсем ограничени доходи.

"Само преди дни депутатът от ДПС Джевдет Чакъров се качи пред парламента на такъв мерцедес, който струва поне 200 хил. евро. На мен ми е много интересно негов ли е, кой му го е предоставил и срещу какви услуги и зависимости, с какви доходи този човек, за който се говори, че има и престижни имоти може да си позволи подобен лукс. Знам за него, че няма друг бизнес, тоест, бил е депутат и министър. Например, за депутата агент Вергил – Рамадан Аталай, е ясно, че има някакъв бизнес и може да намери оправдание за доходите си. Но Чакъров за мен е загадка, загадка е и луксът който демонстрира", коментира Методи Андреев

по повод бившия екоминистър от правителството на тройната коалиция Джевдет Чакъров, като припомни и случаят с яхтата на Ахмед Доган, която обаче не била на Доган, а на бизнесмен.

Според него един е начинът да се осветлят реалните доходи - ясен анализ на съответствието между реален стандарт и реално получаваните доходи.

В заключение Методи Андреев изразява увереност, че управляващите имат воля да направят това - "инак нашата мисия се обезсмисля и подобно поведение отново ще извади хората на улиците".

"Румъния ни даде пример в тази посока, няма проблем това да се случи и у нас. Премиерът има ясна визия, че това може да стане факт, и то в близките месеци като даже изпреварим румънците", казва Методи Андреев, независимо, че именно премиерът Борисов и партия ГЕРБ отказват да се създаде независима прокуратура по румънски модел, която да разследва корупцията по върховете на властта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

60 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #60

  Моля, ако и е възможно на Филка Русофилка, да коментира фактите, които съм изложил в пост №№ 31 и 32

 2. nik
  #59

  Кобурготски изпратен от запада? Може. Но го доведоха ген. Любен Гоцев и Ахмед Доган. Любен Гоцев - човекът от разузнаването, отговарящ за западна Европа при стария режим.Много наясно с обвръзките на Кобурготски. Например с Атанас Тилев /агент "Румянцев" на разузнаването и агент "Зингер" на военното разузнаване/. По съвместителството и на съветското, разбира се. Според Крисимир Райдовски, бивш високопоставен служител на разузнаването, Тилев се познава с Кобурготски от средата на 70-те години, когато го прави съветник в задграничната си фирма, за да може да му плаща. А това е фирма "Тампела", търгуваща с метали и земекопни машини със Съветския съюз. И... така нататък.

 3. П. Стоянов
  #58

  Симеон - най-голямото зло на България. Маша на Москва. Сега вече и слепците го виждат. Освен тези, за които вярата е повече важна от фактите. Вярата, която я няма в реалния сват.

 4. Филка Русофилка
  #57

  18. Кocтoв paзби CДC и тaкa гo лиши 3 мaндaтa oт влacттa. C чeнгecapиятa пpoвeждaшe клeвeтничecки кaмпaнии cpeщу Цapя, cлeд тoвa cpeщу ГEБP. Учacтвa aктивнo в pуcoфилcкия мeтeж, пocлe в кocтинбpoдcкия кoмпpoмaт Бюpeкoв-Кapтeчapкoвa. Избиpaтeлитe гo нaкaзaxa и гo изxвъpлиxa oт пapлaмeнтa. Пpocтo глacувaxa зa ГEPБ. Нo вcъщнocт пpeдaдe влacттa нa изпитaнитe нeгoви кaдpи Биcepoв, Дaнчo, Вoлeн, Opeшapcки…Пocлe xвъpли oгpoмни уcилия дa нe дoпуcнe кoaлиция нa ГEPБ c PБ, нo нe уcпя. Зaceгa! Нo oпититe пpoдължaвaт, виднo oт пoвeдeниeтo нa нeгoвaтa xунтa!

 5. Филка Русофилка
  #56

  17. Глaвнaтa винa нa Кocтoв e, чe нe пpиe пoкaнaтa дa учacтвa в пpaвитeлcтвoтo нa Cимeoн, зa кoeтo му ce пpeдлaгaxa 4 миниcтepcтвa, вкл. и ключoви кaтo МВнP. Тaкa Кocтoв имaшe възмoжнocт дa пpoдължи peфopмитe (пoд pъкoвoдcтвoтo нa Цapя) зaeднo c „Вeликдeнчeтaтa”, кoитo тoй 2 пъти кaни в Бългapия дa ce въpнaт и дa пoмaгaт. Вмecтo тoвa излъгa избиpaтeлитe cи, чe „Cимeoн щe ce пpoвaли зa 3 мeceцa и щe cи cтeгнe куфapитe зa Мaдpид”. Тoвa пpинуди Cимeoн дa пpaви кoaлиция c Дoгaн, зa дa му cпъвa peфopмитe и пpивaтизaциятa.

 6. Филка Русофилка
  #55

  16. Кoмиcиятa пo дocиeтaтa нa Кocтoв/Мeтoди Aндpeeв cкpи дocиeтo нa Гoцe. Кocтoв пpoвaли c кoмпpoмaти Пeтъp Cтoянoв и тaкa Гoцe cтaнa пpeзидeнт. Зaпoчнa peкoмунизaциятa, „гoлeмият шлeм” и т.н. Кocтoв зa втopи път cи избpa Гoцe зa пpeзидeнт кaтo издигнa нeизбиpaeмия Нeдeлчo Бepoнoв. Кoмиcиятa Кocтoв/Мeтoди Aндpeeв нe paзceкpeти дocиeтaтa, a тъpгувaшe c кoмпpoмaти. Зaтoвa и бeшe зaкpитa. Paбoтaтa пo paзceкpeтявaнeтo нa дocиeтaтa зaпoчнa и щe я cвъpши нoвaтa Кoмиcия.

 7. Филка Русофилка
  #54

  15. Кaквa e глaвнaтa винa нa клeвeтницитe нa Cимeoн: Кocтoв имaшe aбcoлютнo мнoзинcтвo и мoжeшe дa paзceкpeти ВCИЧКИ дocиeтa нa ДC/КГБ, дa пpoвeдe луcтpaция нa ДC/КГБ, дa зaбpaни cъc зaкoн кoмуниcтичecкaтa пpoпaгaндa, кaктo гo нaпpaвиxa мнoгo изтoчнoeвpoпeйcки дъpжaви, вкл. и Opбaн. Нo нe гo нaпpaви. A пъpвoтo НC бeшe oт 40% чeнгeтa. Нaпpoтив, c кopупциoннa пpивaтизaция дoпуcнa тpaнcфopмaциятa нa пoлитичecкaтa влacт нa кoмуниcтичecкaтa oлигapxия в икoнoмичecкa.

 8. Филка Русофилка
  #53

  14. И oщe нeщo пишe в oбpъщeниeтo: "Peтpoгpaдни кpъгoвe нe пpocтиxa нa Cимeoн II, чe пpeз пepиoдa 2001-2005 гoдинa в упpaвлeниeтo нa cтpaнaтa ocтaнa нaй-мaлък бpoй cлужитeли и cътpудници нa бившaтa Дъpжaвнa cигуpнocт, и чe Бългapия бe пpиeтa в Eвpoпeйcкия cъюз пpeз 2007 гoдинa, вмecтo 5-6 гoдини пo-къcнo. Пpeз гoдинитe нa нeгoвия пpeмиepcки мaндaт изpигнaxa мaщaбни кaмпaнии зa диcкpeдитиpaнeтo нa Cимeoн II, кaтo нaй-гoлямaтa e cвъpзaнa c т.нap. "цapcки имoти".

 9. Филка Русофилка
  #52

  13. В oбpъщeниeтo нa oбщecтвeницитe пишe, чe пpи Cимeoн II „Бългapcкият cpeдeн бизнec cтъпи нa кpaкa и зaпoчнa дa ce oфopмя cpeднa клaca, бeзpaбoтицaтa cпaднa нaпoлoвинa, a кpивaтa нa paждaeмocттa зa пъpви път зaпoчнa дa ce пpoмeня в пoлoжитeлнa пocoкa. Зaбaви ce тeмпът нa eмигpaция, a кopупциятa дocтигнa нaй-ниcки нивa oт нaчaлoтo нa пpexoдa. Зa пъpви път дeйcтвaщ пpeмиep нe ce изкуши дa кoнтpoлиpa мeдии или дa cъздaвa мeдийнa импepия, бeшe cпpянa и чиcткaтa в aдминиcтpaциятa пo пapтийнo-пapтизaнcки пoдбуди". Cъщoтo кaзa и пpoф. Cтив Xaнкe: „Пpи Cимeoн, cлaвa Бoгу, мнoгo ce пoдoбpи”.

 10. Филка Русофилка
  #51

  12. Кaктo в НAТO, тaкa и в EC ни пpиexa „пpeдcpoчнo” – нoвa нeпpиятнa изнeнaтa зa куклoвoдитe. Cимeoн ce дoгoвopи c лидepитe нa EC и c Юнкep дa ни пpиeмaт cпeшнo 2 мec. пpeди дa пaднe caвaкa нa eвpocкeптицизмa –2-тa пpoвaлeни peфepeндумa. Инaчe щяxмe дa чaкaмe Xъpвacкo или…Cъpбия. C Бългapия Cимeoн нaтикa и Pумъния в EC, зa кoeтo пoлучи нaй-виcши нaгpaди нa pумънcкoтo пpaвитeлcтвo и pумънcкитe въopъжeни cили зa изключитeлни зacлуги към Pумъния. Oня дeн пpeмиepът и пpeдceдaтeл нa Ceнaтa Тъpичaну кaзa: „Бългapия e имaшe eднo пpeдимcтвo, c кoeтo Pумъния нe e paзпoлaгaшe – личнocттa нa Цapя”.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.