Методи Андреев: Цацаров пак настъпи мотиката

Депутатът е сигурен, че атаката срещу него е заради позицията му за реформа в прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира в четвъртък подадения от главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу него до етичната комисия в парламента, като "поредната мотика", която настъпва ръководителят на държавното обвинение.

Прокурорската атака срещу народния представител стана факт само ден, след като той участва в дискусия за конституционните промени, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки".

Андреев бе единственият представител на ГЕРБ, който защити идеите за радикална реформа в държавното обвиение, включително и чрез намаляване на мандата на главния прокурор и въвеждане на независим негов заместник, който да се занимава с корупционни случаи.

Случайно или не, в сряда Цацаров изпрати сигнал до етичната комисия, чийто член е самият Андреев, в който се твърди, че депутатът е оказвал натиск на бившия шеф на пловдивската полиция за назначаването на негово "протеже" за началник на РПУ-Първомай. Въпреки че ходатайството не е престъпление, главният прокурор отправи запитване до комисията дали подобно поведение съответства на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Не искам да споменавам името на моето "протеже" в РПУ-Първомай. Искам да попитам следващото нещо. Господинът, който е бил шеф на ОДП-Пловдив тогава, не е ли знаел, че аз съм правил проверка. Или той е бил достатъчно некомпетентен и некадърен, за да установи тези данни, вместо мен, или е бил зависим. Затова питам господин главния прокурор: Мои протежета ли са всички онези началници, които влязоха в РПУ-Първомай", заяви емоционално Андреев пред Нова телевизия.

Той не отрича, че е ходатайствал за назначаването на негов близък на въпросния пост, но само заради факта, че в РПУ-Първомай са били установени множество нарушения. Впоследствие обаче се оказва, че кандидатът на Андреев няма нужния ценз за заемането на длъжността. 

"Да, говорил съм с шефа на РПУ, за да обясня, че мога да го свържа с човек, който да му дава компетентна информация. Аз не съм просто убеден, а съм сигурен, че това нещо, което прави главният прокурор е заради моята подкрепа за инициативата "Правосъдие за всеки", обобщи казуса депутатът от ГЕРБ.

Конфликтът между него и Цацаров стана факт в същия ден, в който Европейската комисия официално обяви в отговор на запитване на Mediapool, че главният прокурор трябва да бъде временно отстранен от поста си, за да бъде проведено обективно разследване на аферата "Яневагейт".

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?