Методи Андреев: Цацаров пак настъпи мотиката

Депутатът е сигурен, че атаката срещу него е заради позицията му за реформа в прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира в четвъртък подадения от главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу него до етичната комисия в парламента, като "поредната мотика", която настъпва ръководителят на държавното обвинение.

Прокурорската атака срещу народния представител стана факт само ден, след като той участва в дискусия за конституционните промени, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки".

Андреев бе единственият представител на ГЕРБ, който защити идеите за радикална реформа в държавното обвиение, включително и чрез намаляване на мандата на главния прокурор и въвеждане на независим негов заместник, който да се занимава с корупционни случаи.

Случайно или не, в сряда Цацаров изпрати сигнал до етичната комисия, чийто член е самият Андреев, в който се твърди, че депутатът е оказвал натиск на бившия шеф на пловдивската полиция за назначаването на негово "протеже" за началник на РПУ-Първомай. Въпреки че ходатайството не е престъпление, главният прокурор отправи запитване до комисията дали подобно поведение съответства на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Не искам да споменавам името на моето "протеже" в РПУ-Първомай. Искам да попитам следващото нещо. Господинът, който е бил шеф на ОДП-Пловдив тогава, не е ли знаел, че аз съм правил проверка. Или той е бил достатъчно некомпетентен и некадърен, за да установи тези данни, вместо мен, или е бил зависим. Затова питам господин главния прокурор: Мои протежета ли са всички онези началници, които влязоха в РПУ-Първомай", заяви емоционално Андреев пред Нова телевизия.

Той не отрича, че е ходатайствал за назначаването на негов близък на въпросния пост, но само заради факта, че в РПУ-Първомай са били установени множество нарушения. Впоследствие обаче се оказва, че кандидатът на Андреев няма нужния ценз за заемането на длъжността. 

"Да, говорил съм с шефа на РПУ, за да обясня, че мога да го свържа с човек, който да му дава компетентна информация. Аз не съм просто убеден, а съм сигурен, че това нещо, което прави главният прокурор е заради моята подкрепа за инициативата "Правосъдие за всеки", обобщи казуса депутатът от ГЕРБ.

Конфликтът между него и Цацаров стана факт в същия ден, в който Европейската комисия официално обяви в отговор на запитване на Mediapool, че главният прокурор трябва да бъде временно отстранен от поста си, за да бъде проведено обективно разследване на аферата "Яневагейт".

Споделяне

Още от България