Методи Лалов: Саморазправата с мен е частен случай на беззаконието

Методи Лалов: Саморазправата с мен е частен случай на беззаконието

Съдия Методи Лалов определи поредния отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да приеме оставката му като саморазправа, която е частен случай на беззаконието в държавата.

"Това е безпрецедентен случай, поредният епизод на саморазправата с мен. Лошото е, че тази саморазправа е частен случай на беззаконието, което цари в държавата”, каза пред бТВ Лалов, след като в понеделник ВСС за трети път не гласува оставката, която подаде. Забавянето на освобождаването му плокира политическите му амбиции – Лалов беше поканен за водач на листата за общински съветници на „Демократична България“ в София, но по закон съдия не може да се включи в изборите.

Срокът за регистрация на кандидати за съветници е до 24 септември, а Лалов прогнозира, че ВСС или ще му попречи да се включи в надпреварата, или ще го освободи в последния момент.

В понеделник съдийската колегия на ВСС си намери две причини да не гласува оставката. Заявлението за напускане не било разгледано от Комисията по атестирането и конкурсите към съвета и освен това Лалов отказал да се произнесе по дело за мярка за неотклонение. Става дума за дело срещу непълнолетен, който е задържан под стража.

Лалов опредли втория аргумент като абсуреден: "Законът постановява, когато един съдия е в предизвестие, да не разглежда дела, по които не е постановил актове. Тогава делото трябва да бъде разпределено на друг съдия”.

Подчерта, че е приключил всичките си дела. "Няма да разгледам нито едно дело допълнително не, защото ме мързи. Никой не е свършил повече за този съд от мен. Това е видимо и от публичните ми изяви", добави Лалов.

По повод дисциплинарното производство, съдията подчерта, че законът забранява да се оповестяват конкретни факти от проверка на инспектората - нещо, което в неговия случай е станало. "Дисциплинарната отговорност няма нищо общо с желанието ми да напусна. Дисциплинарното производство ще продължи, както те решат. Чакам ги от май 2017 г да приключи това дело, и ще ми кажат че бягам аз", каза още той.

Лалов заяви, че иска да напусне съдебната система, защото трябва да се върне достойнството на гражданите и да се променят правилата така, че да има действаща съдебна система и институции.  

"Отвътре, гледайки като съдия, не мога да направя нищо повече. Правя ясна заявка – готов съм да работя за хората", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България