Проф. Михаил Константинов

Методиката на ЦИК за изчисляване на мандатите не винаги работи

Паралелното преброяване на вота ще даде различен от официалния резултат

Методиката на ЦИК за изчисляване на мандатите не винаги работи

Новата методика за изчисление на резултата от изборите на ЦИК при определени обстоятелства не работи и не може да изчисли окончателните данни. Общият брой на мандатите ще бъде сметнат, но разхвърлянето по райони може да бъде спънато при определени данни. Това обясни във вторник пред бТВ математикът проф. Михаил Константинов, който въпреки обещанието си, че ще напусне борда на Информационно обслужване остана в държавното дружество.

"Сега знам как ще се коментира това, което казах - ще падне катастрофично коментиране, но не е толкова страшно", допълни той.

Константинов изтъкна, че предходната система от 2009 година работела безотказно. Бъговете можели да се появят при драстични разлики, при изключителни случаи, вероятно няма да има такива, "но нека сме подготвени за всичко", констатира математикът и демонстрира на компютър как системата за сметките може да зацикли, като използва сходен на този на ЦИК код.

"Обикновено СИК не грешат с гласовете за политическите партии. В много редки случаи има грешки, които трудно могат да окажат влияние върху изборите“, допълни той, обяснявайки друга тема – тази с паралелното преброяване от опозиционните на ГЕРБ партии.

По думите му австрийските частни наблюдатели, които бяха поканени от опозицията, ще дадат различни резултати от ЦИК. Това ще се дължи на някои грешки допуснати в СИК. Тези грешки няма да се решаващи", категоричен е Константинов за паралелното преброяване.

Обяснението, според математика е, че "в много протоколи има грешки, комисиите примерно пишат 2 + 2 =5, а после РИК ги кара да се поправят. След това секционните комисии си оправят техническите грешки, но това значи, че ще има различни числата”.

Изводът е, че фирмата ще анализира и работи със секционни протоколи, които не са поправени и с неверни данни.

"Политиците почнаха да изтрещяват - допълни той. - За да касираме едни избори, съдът трябва да определи, че има мандато определящо нарушение. Липсата на един протокол от СИК не е такова мандато определящо нарушение. Според мен, за да влезе един кандидат-депутат в парламента ще са му необходими накъде към 15 000 гласа".

Първите две партии - ГЕРБ и БСП, се приближават в резултатите, но разликата между тях ще остане, прогнозира Константинов за изхода от вота.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?