Методиката за субсидиите на автобусните превозвачи ще е ясна до два месеца

Методиката за субсидиите на автобусните превозвачи ще е ясна до два месеца

До два месеца ще бъдат готови промените в наредбата и изготвянето на методика за разпределението на субсидиите и компенсациите за автобусните превозвачи. Това е станало ясно след среща на министрите на транспорта Росен Желязков и финансите Владислав Горанов с автобусните превозвачи, съобщиха от Министерството на транспорта.

Предвиждат се промени и в Закона за автомобилните превози, които се очаква да бъдат внесени до месец юни, се казва още в съобщението.

Разпределението на държавната субсидия от около 115 млн. лв. за автобусните превозвачи за преференциални пътувания и нерентабилни линии в момента не е ясно по какви критерии се разпределя. От години това предизвиква недоволство в бранша. Превозвачите твърдят, че парите покриват до 50% от разходите за нерентабилните линии до малките населени места.

С готвените нормативни промени ще търсим по-справедливо разпределение на субсидиите и компенсациите, така че да постигнем максимална финансова ефективност, е заявил Росен Желязков. Той допълнил, че от голямо значение е да бъдат прецизирани техническите изисквания към превозните средства, с които се извършват тези превози.

Транспортният министър е провел среща и с представители на Националното сдружението на общините, на която са били разисквани проблемните теми, се казва още в събощението на транспортното министерство. Държавата настоява местната власт да сподели отговорността с нея за дофинансирането на нерентабилните автобусни линии.

По темата за нерегламентираните превози са ангажирани всички компетентни институции и ще се създадат конкретни механизми за контрол и санкции за справяне с тази незаконна дейност, са обещали двамата министри.

Финансовият министър Владислав Горанов е уверил представителите на превозвачите, че до дни ще бъдат внесени промени в Закона за данъка върху добавена стойност. Превозвачите искат всички фирми в техния бранш да бъдат регистрирани по ДДС независимо от обората им.

Участниците в срещата са се разбрали да бъде създадена работна група, в която ще участват всички заинтересовани страни за решаването на проблемите в сектора. Тя трябва да уточни механизма за контрол върху превозите, да разгледа възлагането на услугата, както и да направи оптимизация на транспортните схеми.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?