Метрополитън опера идва в София с прожекции на живо от Ню Йорк

Метрополитън опера идва в София с прожекции на живо от Ню Йорк

Един от най-известните оперни театри в света - Метрополитън опера, от събота – 11 октомври, може да бъде гледан на живо в София чрез преки сателитни прожекции в рамките на програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, съобщиха от фондация "Америка за България" във вторник. Благодарение на нея и Международния театрален фестивал Варненско лято и с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и "Синема сити" десет уникални представление на популярната опера за пръв път ще гостуват в салоните на "Синема сити" в "Мол ъф София"

Билетите за симултантните прожекции, които ще се излъчват в над 2 хиляди киносалона в 66 държави, вече са продажба. 18 лв. струва редовният билет, за ученици, студенти и пенсионери цената е 15 лв.

Стартът на сезона е в 19:50 ч. със спектакъла "Макбет" от Верди с участието на Анна Нетребко в ролята на лейди Макбет. В известната постановка на Ейдриън Ноубъл от 2007 г., дирижирана от Фабио Луизи, участват още Желко Лучич в главната роля, Джоузеф Калея като Макдъф и Рене Папе в ролята на Банко.

Следващите представления, които ще бъдат излъчени в HD-формат, са “Сватбата на Фигаро”, ”Кармен”, “Севилският бръснар”, “Нюрнбергските майстори певци”, “Веселата вдовица”, “Хофманови разкази”, “Йоланта / Замъкът на херцога Синята брада”, “Жената от езерото”, “Селска чест / Палячо”.

“Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители”, казва Том Гали, технически директор на една от най-големите мрежи от киносалони в САЩ.

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” скъсява разстоянието между българските любители на оперното изкуство и едни от неговите най-изявени таланти в света: диригенти, певци, музиканти, режисьори, сценографи, майстори на костюма, художници, хореографи, видео артисти. Проектът позволява на българската публика да се докосне до изключително високата класа и качество на едни от най-големите произведения на оперното изкуство, до съвсем скоро привилегия на малцина.

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е лансирана с операта “Вълшебната флейта” на 30 декември 2006 г. от Питър Гелб, директорът на Метрополитън, встъпил в длъжност няколко месеца по-рано през същата година, и успял да превърне Метрополитън опера за времето на своето управление и до момента в една от най-иновативните културни институции в света.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?