Метрото отиде при главния прокурор

Два дни след като кметът на София Бойко Борисов закара медиите да видят колко хубаво става метрото, спорно легитимния орган Столичен граждански общински съвет поиска от главния прокурор спиране на строежите. Това съобщи във вторник временния председател на организацията арх. Димитър Димитров.

По време на нарочна пресконференция той аргументира сигнала си до Борис Велчев с наличие на гражданско дело срещу строителството на тунела между метростанции 8 и 9. Той обаче не уточни кой точно води делото и с какво се нарушават гражданските му права, но поиска спирането на строежите до приключването на процеса.

Проверка на Mediapool по описа на Софийски градски съд не откри дело срещу строежа на подземната железница.

В същото време арх. Димитров заяви, че проектът за метрото е направен нефункционално и некомпетентно. Според него през строежите се източват пари от националния и общински бюджет. Той подплати тезата си с виждането, че някои метростанциите били достроени излишно, а при други липсвали задължителни елементи.

“Така например 99.99% от гражданите, които слизат на метростанция "Сердика", използват само единия вход - този откъм страната на подлеза на Президентството, а другият вход - който също е оборудван с ескалатори, стои почти неизползван”, обясни арх. Димитров

Според него спирките "Обеля", при Ректората на СУ, при ст. "Юнак" и при Интерпред били направени в крива, с което се намалявало достъпа до тях с около 10 процента.

Той отчете като голям пропуск липсата на метростанция при хотел “Плиска”. Според него досега за изграждането на метрото са изхарчени около 500 млн. евро и то само за отсечка от 10 км. Това били много повече от необходимото. Повече пари се давали и за настоящото строителство.

По думите на Димитров компанията “Тайсей корп.” е изсякла десет пъти повече дървета в Борисовата градина от това, което ѝ е било позволено от общината – вместо 12 – 120. С тези мотиви Столичният граждански общински съвет поиска оставката на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов и на шефа на общинската фирма “Метрополитен”

Споделяне

Още от България