Метрото расте с 6 станции през "Арена Армеец" до мола на Цариградско шосе

Метрото расте с 6 станции през "Арена Армеец" до мола на Цариградско шосе

С шест станции ще нарасне софийското метро срещу 530 млн. лв. Новото трасе ще стартира от Военна академия, ще минава през квартал "Слатина" и зала "Арена Армеец" до Цариградско шосе в района на The Mall. Това става ясно от обществена поръчка, обявена в сряда от "Метрополитен", общинското дружество, ръководещо софийското метро. Очаква се то да е готово до 2024 г.

Фирмите могат да кандидатстват по проекта до 14 часа на 15 април 2021 г. Обществената поръчка е разделена на пет обособени позиции.

Новите станции

Предвидените нови станции ще са МС 1 - кръстовище ул. "Гео Милев" -ул. "Черковна". МС 2 - кръстовище ул. "Гео Милев" - ул. "Н. Коперник". МС 3 - кръстовище ул. "Гео Милев" - ул. "Слатинска". МС 4 - кръстовище бул. "Асен Йорданов" - бул. "Шипченски проход". МС 5 - Зала "Арена Армеец" И последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе".

За последната станция се уточнява, че ще се намира изцяло под локалното платно на  бул. "Цариградско шосе" и стига до кръстовището с бул. "Йерусалим". Станцията ще е с едно подземно ниво за пероните и две подземни полунива над пероните, където се разполагат вестибюлите с входните турникети и каси. На ниво вестибюл е предвиден нов пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе", както и връзка със съществуващия подлез. Към метростанцията е предвиден паркинг.

Югоизточните входове на тази станция ще са два, като единият е оформен на локалното платно на бул. "Цариградско шосе" на 150 метра от кръстовището с бул. "Йерусалим", а другият - с нов пешеходен подлез от другата страна на бул. "Цариградско шосе".

Северозападният вход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. "Цариградско шосе", свързващ спирките на градския транспорт. За целта ще бъде изградена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на бул. "Цариградско шосе" В новата връзка са проектирани и 6 бр. търговски обекти, намиращи се в габаритите на технологичната шахта за изтегляне на тунелно-пробивната машина за строителството на тунела на метрополитена.

Буферен паркинг с 230 паркоместа

В идейния проект е предвидено входовете на поне един от вестибюлите на метростанциите, а в повечето случаи и на двата, да бъдат оборудвани с общофункционални асансьори, които ще се ползват и от лица с физически увреждания, както и с ескалатори при преодоляване на разлика във височините по-голяма от 4 метра, добавят още от "Метрополитен".

На последната станция се предвижда и изграждане на буферен паркинг изцяло под локалното платно на бул. "Цариградско шосе" и стига до кръстовището с бул. "Йерусалим". Предвидени са общо 230 паркоместа, 28 от които за хора в неравностойно положение.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?