Метрото стига до кв. "Хладилника" през 2015 г.

Обединение "Метро Черни връх 2013" ще строи продължението на метрото под бул."Черни връх" до кв."Хладилника", а консорциум "МИК" ще е инженер-консултант на обекта. Това става ясно от обявеното класиране на възложителя на поръчката – общинската фирма "Метрополитен".

Плановете са, ако няма обжалване на процедурата, договорите да бъдат подписани следващия месец и след Нова година да започне строителството на обекта, каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" пред Mediapool.

 

Подземната отсечка с дължина от 1301 метра с една станция, разположена между кръстовището на бул."Черни връх" и ул."Сребърна" трябва да бъде изградена за две години.

 

Финансирането е от спестените средства за строителството на продължението на метрото до бизнес парка и летището от сметката на частта на Столичната община без европейските средства.

 

Този участък ще се строи по новия австрийски тунелен метод НАТМ.

 

Търгът за строителството е спечелен от обединение "Метро Черни връх 2013", което получи максималните 100 точки. То даде и най-ниската цена за изпълнение – около 42.3 млн. лв. без ДДС при прогнозна от 60 млн. лв.

 

В обединението влизат българските "Станилов", "Джи Пи Груп" и "Метропроект Прага". "Станилов" и "Джи Пи Груп" и още две компании в момента строят част от продължението на метрото до бизнес парка. Чешката фирма проектира втората и третата линия на подземната железница.

 

Общо шестима кандидати участваха в търга, като на всички бяха отворени ценовите предложения.

Консорциум "МИК" е избран за инженер-консултант на обекта с максималните 100 точки. Той даде най-ниската цена от 196 хил. лв. без ДДС.

В консорциума влизат "Метроконсулт БГ" и "Инфрапроект консулт". Те са инженер-консултант и на продължението на метрото до бизнес парка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?