Метрото стига до летище София през 2015 г.

След две години софийското метро трябва да стига до летището, сн. БГНЕС

Софийското метро ще стигне до летището в началото на 2015 г. Това обеща министърът на транспорта Ивайло Московски. Той, министърът по еврофондовете Томислав Дончев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на общинското дружество “Метрополитен” Стоян Братоев направиха първа копка на продължението на първата линия на метрото до аеропорта.

Новата отсечка от бул.”Цариградско шосе” до летището е с дължина от 5 км и ще има четири метростанции. Строителството ѝ ще струва 136 млн. лв., като финансирането е осигурено по оперативна програма “Транспорт”. От тях 110 млн. лв. са безвъзмездна европейска помощ, а останалата част се осигуряват от Столичната община.

 

Продължението на метрото ще помогне за развитието на летище “София” и превръщането му в интермодален център, каза министър Московски. "Знаково е, че в една и съща година завършваме етап от метрото и същевременно - строителството продължава", каза Йорданка Фандъкова.

 

За да върви по-бързо, строителството е разделено на три участъка. Първият с дължина от 2 километра ще се изгражда тунелно след бул.”Цариградско шосе”, което преминава в открито трасе 200 метра преди метростанция, разположена между бул.”Проф.Цветан Лазаров” и ул.”Кап.Димитър Списаревски”. Изпълнител е “Станилов – Метропроект” на цена от 23.5 млн. лв. без ДДС.

 

Вторият участък от 3 километра ще се строи по открит способ. Трасето минава под пътното платно на бул.”Кръстю Пастухов” от ул.”Капитан Димитър Списаревски” до бул.”Искърско шосе”. Метростанцията ще бъде разположена под кръстовището на булевардите ”Кръстю Пастуховм” и “Искърско шосе”. По проекта е предвидена малка жп гара на линията София – Пловдив. Изпълнител на обекта е обединение "Метро Дружба", в което влизат "Трейс груп холд", "Мостконсулт" и “Ар Джи Би" срещу 63.6 млн. лв.

 

Последният участък от ул.”Поручик Неделчо Бонев” до летище “София” е с дължина 2 км и ще има две открити метростанции. Станцията при летището е с входове, разположени непосредствено до входа на пътническия терминал на новото летище. Изпълнител е консорциум “Метро Сифер”, в което влизат пловдивската “Сиенит" и "Архитекти Серафимови". Стойността на обекта е 48.95 млн. лв. без ДДС.

 

Строителният надзор и на трите обекта ще се осъществява от обединение “Ен Ар – Рубикон” срещу 682 000 лв.

 

Договорите са в сила от 1 ноември 2012 г. Строителните дейности трябва да приключат до края на 2014 г., а трасето да бъде пуснато в експлоатация в началото на 2015 г. С пускането на новата отсечка от летището до центъра на София ще се стига за 15 - 16 минути, посочи Стоян Братоев.

 

В момента над 300 000 души ползват метрото дневно.

 

През март се очаква да започне и изграждането на връзка на метрото с Бизнес парка в столичния квартал “Младост”.

 

Със средства по оперативна програма “Транспорт” бяха пуснати близо 15 км метро с 13 метростанции, като инвестицията възлиза на над 1 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?