Метрото вече с по-кратък интервал на движение на мотрисите

Метрото вече с по-кратък интервал на движение на мотрисите

Влакчетата на метрото в София вече ще пътуват на по-кратък интервал от време и с по-дълъг работен ден, съобщиха от общинското предприятие “Метрополитен. В понеделник бе пусната в реална експлоатация свързващата отсечка между досегашните два отделни участъка от пл. “Света Неделя“ до Квартал “Обеля“ и от националния стадион до “Младост 1“.

Официално новата станция ще бъде открита във вторник, стартът бе отложен заради националния траур за загиналите при потъване на корабче в Охридското езеро българи. В понеделник обаче столичани, които се качват от новата станция при Софийския университет “Климент Охридски“ можеха да пътуват без пари.

Пътниците бяха изненадани и с промяна в разписанието на влакчетата, които вече ще се движат на по-кратък интервал от време.

В най-натоварените часове на пътническия трафик сутрин между 7 и 10 часа и вечер между 16.30 и 20 часа мотрисите вече ще се движат през 4.15 минути. Преди това интервалът бе с около две минути повече.

В първия час от отварянето на метрото – между 5 и 6 часа, и в часовете от 21 ч до последното влакче в полунощ, композиции ще минават на 10.30 минути, което е с 4 минути по-малко от досегашното разписание. Между 6 и 7 часа и влакчетата ще се движат на седем минути, а от 10 до 16.30 ч и от 20 до 21 часа – на осем минути. Досега в тези интервали мотрисите минаваха за 10-11 минути.

В празнични дни остава по-рядкото движение на композициите, но и в това разписание има съкращаване на интервалите на движение и най-кратките – осем минути, ще са между 9 и 21 часа. Два часа преди и сред този часови пояс ще минават на девет минути, а час след отварянето и час преди затварянето на подземната железница през уикенда и по празници влакчетата ще се движат през 10.30 минути.

Както и преди първото влакче ще тръгва от “Обела“ в пет часа, но живеещите в този квартал, които се прибират от центъра на града, ще имат близо половин час повече, тъй като последната мотриса ще тръгва от “Младост 1“ в полунощ и ще пристига на крайната станция двадесетина минути по-късно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?