Междинни плащания наваксват усвояването на САПАРД

Започнало е отпушването на плащанията по одобрени проекти по програма САПАРД, освен това се подписват нови договори за финансиране, съобщи в петък новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Процесът бе блокиран няколко месеца заради отстраняването от съда на бившия шеф на фонда Асен Друмев.

По думите на наследника му усвояването на средствата се наваксва и дори са договорени междинни плащания по САПАРД. Тадаръков обаче отказа да даде повече информация и обеща да стори това, след като навърши един месец на поста. Това ще стане в края на следващата седмица.

Според запознати става въпрос за схема за авансово плащане на проектите, за да може да се усвои значителният остатък за финансиране по предприсъединителната програма на Европейския съюз. Тя ще спре да одобрява нови проекти, след като започне плащането на директните евросубсидии за фермерите.

Крайният срок за договаряне на средствата по програма САПАРД е 12 октомври 2007 г. След това ще стартира Програмата за развитие на земеделието и селските райони, която ще действа в програмния период 2007 – 2013 г. Според европейските изисквания първият договор по новата програма трябва да бъде подписан след парафирането на последния по САПАРД.

В същото време стана ясно, че земеделският фонд започва от 16 юли прием на проекти за финансиране по САПАРД по мярка 2.2 “Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции”. Процедурата ще продължи до 3 август. Допълнителните 10.5 млн. лв. обаче ще са само за подобряване на общинската улична мрежа, решил Управителният съвет на фонда.

Така селските общини ще могат да кандидатстват с нови проекти до 100 000 лв. за  подобряване на своята инфраструктура, съгласно изискванията на САПАРД и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Така ще бъде изпълнено 10-процентното свръхдоговаряне по предприсъединителната програма, уточниха от Фонд "Земеделие".

Споделяне

Още от Бизнес