Между 700 хил. и милион българи в чужбина искат да се върнат, според проучване

Между 700 хил. и милион българи в чужбина искат да се върнат, според проучване

Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина, каза Георги Първанов, член на управата на Българската асоциация за наемане на хора, цитирайки проучване на проекта "България те иска" (Bulgaria Wants You) пред БНР в понеделник.

Според него "около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат".

"Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане", заяви Първанов.

Според него, за да се справи с предизвикателствата на породената от пандемията криза, България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост.

"В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са на черно или на сиво“, коментира той.

Според него е много ограничаваща бизнеса съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост.

Той коментира още, че не се наблюдава спад на заплатите в кризата. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати, отбеляза Първанов.

"Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна", даде пример той.

По думите му, проучванията у нас подкрепят резултатите от западни изследвания, че поне с час нараства работното време, ако е вкъщи, спрямо работа в офиса.

"Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително", каза специалистът.

Според него, в дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна и най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и от вкъщи.

Първанов коментира като притеснителен резкият скок на безработицата от последните две седмици. Според него очаквания са били това да се случи наесен, но сега трета седмица броят на новите безработни е с около 1000 по-голям от тези, които са си намерили реализация.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, смята представителят на асоциацията.

"Грантове, да се субсидират създадени работни места и в програмите за субсидирана заетост да се удължи срокът на поне 6 месеца, така че да се даде глътка въздух на бизнеса, предлага той.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?